Julia Gina Plahte Vance

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Julia Vance»)
Julia Gina Plahte Vance
Født13. juli 1968Rediger på Wikidata (55 år)
BeskjeftigelseIllustratør, billedhugger Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Julia Gina Plahte Vance (født 13. juli 1968) er en norsk billedhogger og samtidskunster. Foruten stein (marmor, granitt, alabast og skifer) arbeider hun også med materialene bronse, stål, glass og sølv. Hun har bl.a utdannelse innen skrifttegn og kalligrafi med studier i Oslo og London. I 1992 begynte hun å arbeide med stein, på steinhuggerverkstedet Johansen Monumenthuggeri i Skjeberg og i det internasjonalt anerkjente marmorverkstedet Studio Sem [1] i Pietrasanta i Italia. Vance sine skulpturer befinner seg i grenselandet mellom klassisk form og konseptuelt uttrykk. Formspråket er som oftest stramme flater og buer med presist definerte kanter og linjer.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Fra 1984 til 1991 utdannet hun seg innen grafikk (billedkunst), men også innen grafisk design. Hun hadde også en periode hvor hun gikk maskin- og dekklinje på skoleskipet Christian Radich. Mellom 1991 og 1992 studerte hun ved Roehampton Institute of Higher Education, Calligraphy Department i London. Fra 1997 til 2001 tok hun allmennlærerutdanning i Oslo.

Arbeid[rediger | rediger kilde]

Vance har forelest om kalligrafi i Norge, England og Belgia. Hun har også hatt oppdrag som bokillustratør. Hun er medlem Norsk Billedhuggerforening (NBF) og The Royal British Society of Sculptors (RBS) [2]. Vance er medlem av Pregkomiteen i Norges Bank.

Kalligrafi i to og tre dimensjoner[rediger | rediger kilde]

Julia Vance har arbeidet med kalligrafi siden 1993. Til å begynne med var det tradisjonell kalligrafi skrevet på papir. I 1996 hadde hun den første utstillingen med kalligrafi på steintavler. Derfra har hun fortsatt sitt arbeide, særlig i stein. Hennes presist hugde stein skulpturer virker som bøyd stein, med presist definerte kurver og kanter. Skulpturer basert på ord og bokstaver laget tredimensjonalt. De oppmuntrer til refleksjon på to nivåer; på form og innhold og på forholdet mellom disse. Vances arbeid reflekterer rundt tilhørighet og identitet, blant annet ved bruk av ord eller tema som 'we/me', 'hold' og 'to' [3][4][5]. Fra 2006 har hun arbeidet med bokstav og skriftskulpturer i marmor og granitt, vekselsvis i Pietrasanta, Italia og i Oslo.

Oppdrag[rediger | rediger kilde]

Vance har hatt flere utsmykningsoppdrag og bestillingsverk, blant annet en rekke inskripsjoner i stein (skriftbilder). I 1999 til Otto Sverdrup-monumentet av Per Ung, i Terråk. I 1992 en utvidelse av Steinrøysa av Nils Aas, foran NRK, Oslo. I 2001 lagde hun tolv inskripsjoner på stein til hurtigruteskipet MS «Trollfjord». I 2004 gjorde hun en inskripsjon på det nyoppførte klokketårnet på gravstedet for Holt kirke i Kongsvinger. I glass har hun laget en inskripsjon i 1994, for Munch museets foyé, Oslo. Blant de større oppdragene er skulpturen annerledes, på Kulturhuskaia, Larvik i 2009.

Utstillinger[rediger | rediger kilde]

Hun har hatt flere utstillinger, de fleste i Norge, men også i England, Russland, Italia, Nederland, De forente arabiske emirater, Belgia [6] og Sverige [7]. Den første separatutstillingen med skulpturer i Norge, fant sted i Bærum Kunstforening våren 2014, hvor hun viste over 30 skulpturer i marmor, granitt, alabast, glass og bronse [3]. Utstillingen fikk en del publisitet [8], blant annet et TV-program i NRK2 [9]. Dokumentaren handler om norske billedhuggere som har arbeidet med skulpturer i Italia de siste 100 årene. I 2015 ble hun invitert av The Borough of Kensington and Chelsea og The Royal British Society of Sculptors til å vise skulpturen HOLD, en marmorskulptur på 4 tonn, i Holland Park, London [10].

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]