Jubileumsdrakten for Oslo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jubileumsdrakten for Oslo

Jubileumsdrakten for Oslo er en festdrakt og bunad som er utformet i forbindelse med byens 1000-årsjubileum. Drakten ble offisielt presentert på grunnlovsdagen 17. mai i 1999. Den første personen som brukte antrekket, var Rubina Rana, leder av 17-mai-komiteen. Drakten er designet av Eva Lie i samarbeid med Oslo kommune.

Fargene i festdrakten er tradisjonelle Oslo-farger; blått, hvitt, gyllent og «søndags-sort». Stoffene til drakten er etter mønster av tekstiler som ble laget ved Hjula Industrier på Sagene. Forkle, vest, liv og jakke er alle jaquardvevet ull og silke. Smykkene, som er laget i rent sølv, er spesialdesignet til jubileumsdrakten for Oslo, og er utformet i samarbeid med gullsmed og designer Elise Thiis Evensen.

Kvinnedrakten[rediger | rediger kilde]

Kvinnedrakten består av skjørt, forkle, skjorte, liv, belte, jakke og sjal. Det mønstrede forkleet har to fargekombinasjoner; blått/gyllent eller gyllent/sort. Av skjorter finnes det en off-white i silke, en i blå eller gyllen silketaft samt en hvit bomullsskjorte. Det finnes to forskjellige silkeskjerf, med eller uten frynser i gyllent eller blått. I tillegg finnes et stort wienersjal i ull/silke og et litt mindre sjal i ren silke. Smykkene til damedrakten består av sølvknapper, en brystsølje med valgbar farge på stenene: blanke, blå eller gylne, en halsknapp, beltespenne og øredobber med eller uten sten.

Herredrakten[rediger | rediger kilde]

Herredrakten består av bukse, vest, skjorte, jakke og halstørkle. Den mønstrede vesten har to fargekombinasjoner; blå/gyllen eller gyllen/sort. Skjorten er i hvit bomull. I likhet med jakken har halstørklet to farger; blått eller gyllent. Buksene er laget i et lett og behagelig ullstoff. I tillegg finnes det belte og bukseseler til drakten. Smykkene til herredrakten består av sølvknapper, beltespenne, en sølje med valgbar farge på stenene; blanke, blå eller gylne samt mansjettknapper.

Barnedraktene[rediger | rediger kilde]

Barnedraktene består av skjørt, forkle og liv for jenter og bukse, vest og jakke for gutter. Både jente- og guttedrakten har en hvit bomullsskjorte med tilhørende sølje og skjerf med to fargekombinasjoner.

Smykker[rediger | rediger kilde]

Smykkene til drakten forteller Oslos historie. Brystsøljen med blå stener viser St. Halvards piler og møllestein sammen med «Tigerstaden Oslo», symbolisert ved tigerhodet.