Joseph Serge Miot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Joseph Serge Miot
Født23. nov. 1946Rediger på Wikidata
Jérémie
Død12. jan. 2010[1]Rediger på Wikidata (63 år)
Port-au-Prince
BeskjeftigelseUniversitetslærer, katolsk prest (1975–), katolsk biskop (1997–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Roman Catholic Archbishop of Port-au-Prince (2008–) Rediger på Wikidata
NasjonalitetHaiti
GravlagtPort-au-Prince

Joseph Serge Miot (født 23. november 1946 i Jérémie i Haiti, død 12. januar 2010 i Port-au-Prince) var katolsk erkebiskop av Port-au-Prince. Han omkom i sin bispegård under Jordskjelvet i Haiti i januar 2010.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Joseph Serge Miot studerte filosofi og teologi ved Grand Séminaire Notre-Dame de Turgeau i Port-au-Prince. Han ble presteviet 4. juli 1975 i katedralen i Jérémie biskop Rémy Jérôme Augustin, S.M.M. (koadjutorbiskop i Port-de-Paix), og var til å begynne med sjelesørger i Jérémie.

Fra 1975 til 1982 studerte han filosofi ved det pavelige universitet Urbaniana i Roma, der han tok doktorgraden. Fra 1978 til 1994 var han professor i filosofi ved Grand Séminaire Notre-Dame de Turgeau.

Fra 1994 til 1995 var han gjesteprofessor ved Institut Catholique de Paris. Fra 1996 til 1998 var han rektor for Université Notre-Dame de Janvier.[2]

Koadjutor-erkebiskop av Port-au-Prince[rediger | rediger kilde]

Pave Johannes Paul II utnevnte ham i 1997 til koadjutorbiskop og administrator Sede Plena for erkebispedømmet Port-au-Prince, og han ble bispeviet 12. oktober 1997 av titulærerkebiskop Christophe Louis Yves Georges Pierre; medkonsekrerende var erkebiskop François Gayot, S.M.M. av Cap-Haïtien og erkebiskop François-Wolff Ligondé av Port-au-Prince.

Tiden som koadjutor var lengre enn forventet; erkebiskop François-Wolff Ligondé fratrådte ikke ved den sedvanlige 75 års alder, men etter at han var fylt 80 år.

Erkebiskop av Port-au-Prince[rediger | rediger kilde]

Joseph Serge Miot rykket den 1. mars 2008 opp til ordinær erkebiskop av Port-au-Prince. Han var president for den haitianske katolske bispekonferanses kommisjon for evangelisering, og for dens kommisjon for rettferdighet og fred. Han var også medlem av den pavelige kommisjon for Latin-Amerika.

I sin embedstid fordømte han regjeringen Gérard Latortues fengsling av presten Gérard Jean-Juste. Senere suspenderte han fader Jean-Juste etter at presten hadde trosset biskopens forbud mot at han stilte opp som politisk kandidat.

Erkebiskop Serge Miot omkom under jordskjelvet i Haiti den 12. januar 2010;[3] han ble om morgenen funnet død i erkebispegårdens ruiner.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]