Joseph Fourier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Joseph Fourier
Joseph Fourier
Jean Baptiste Joseph Fourier
Født 21. mars 1768
Auxerre, Burgund (nå i Yonne), Frankrike
Død 16. mai 1830 (62 år)
Paris, Frankrike
Nasjonalitet Frankrike Fransk
Bopel Frankrike
Institusjoner École Normale
École Polytechnique
Alma mater École Normale
Fagfelt Matematiker, fysiker og historiker
Akademisk veileder Joseph Lagrange
Doktorgrads-
studenter
Gustav Dirichlet
Giovanni Plana
Claude-Louis Navier
Kjent for Fourier-rekker
Fouriertransformasjon
Fouriers lov
Medlem av Royal Society
Académie française
Kungliga Vetenskapsakademien
Det franske vitenskapsakademiet

Jean Baptiste Joseph Fourier (født 21. mars 1768 i Auxerre i Burgund, død 16. mai 1830 i Paris) var en fransk matematiker og fysiker. Han ble tidlig foreldreløs, men på grunn av sin begavelse ble han opptatt som elev ved en militærskole.

Fourier var revolusjonær og ble flere ganger arrestert under den franske revolusjonen. Også senere fikk han problemer på grunn av sin fortid. Han fulgte Napoleon som vitenskapelig rådgiver under felttoget i Egypt, og ble utnevnt til flere høye stillinger under Napoleon. I ettertid er Fourier best husket for å ha utviklet det franske vitenskapsakademiet.

Fourier ga et viktig bidrag i fysikken med sin matematiske beskrivelse av varmeledning. Denne kom han frem til i 1812 i en konkurranse arrangert av det franske vitenskapsakademiet. Denne nye innsikten skrev han sammen i verket Thêorie analytique de la chaleur som kom ut i 1822.

Dette verket inneholder også grunnleggende bidrag til funksjonsteorien med mange viktige bruksområder. Fourier viser her at alle periodiske funksjoner kan framstilles som en sum av sinus- og cosinusfunksjoner. Dette kalles i dag for Fourier-analyse og spiller en stor rolle i alle grener av fysikk og matematikk. Fourier utviklet også ligningsteorien og sannsynlighetsteori.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personDenne person-, fysikk- og matematikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.