Josef Bühler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Josef Bühler (født 16. februar 1904 i Waldsee i Württemberg; død 21. sugust 1948 i Krakow) var en tysk jurist og embetsmann i det nasjonalsosialistiske Tyskland.

Bakgrunn, utdanning og yrke[rediger | rediger kilde]

Josef Bühler var sønn av en baker. Han hadde katolsk bakgrunn. Han studerte jus og oppnådde doktorgrad. Han meldte seg inn i NSDAP i 1933.

Deltagelse i Wannsee-konferansen[rediger | rediger kilde]

Bühler var statsadvokat og kontorsjef hos «minister uten portefølje» Hans Frank, generalguvernør i Krakow. Fra mars 1940 var Bühler statssekretær samme sted, og fra juni 1941 var han fast stedfortreder for Hans Frank og ble således medansvarlig for alle forbrytelser mot den polske befolkning og for massemordet på jøder i Polen.

Wannsee-konferansen prøvde han å overbevise Reinhard Heydrich om å begynne med «den endelige løsning» i Generalguvernementet (Polen), da han her ikke så noen «transportproblemer». Videre ønsket Bühler «å løse jødeproblemet i dette området så raskt som mulig». I 1942 deltok Bühler i forberedelsene av tyske bosetninger ved Lublin, og i tvangstransporten av polakker til tvangsarbeid i Tyskland. I januar 1945 flyktet han fra Krakow. I april 1946 vitnet han for forsvaret for Hans Frank ved den internasjonale militærdomstolen i Nürnberg, etterpå ble han utlevert til Polen. Han ble dømt til døden og henrettet i Krakow 22. august 1948.

Fremstillinger i fiksjon[rediger | rediger kilde]