Jon Gisle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Jon Aarstein Gisle (født 19. november 1948) er cand. philol. og cand. jur. fra Universitetet i Oslo.

Gisle er mest kjent for å ha startet en litterær «forskningsgren», donaldisme, med sin bok Donaldismen fra 1973, som er kommet ut i flere opplag og også blitt oversatt til svensk og dansk.[1] Andre (lett reviderte) utgave kom høsten 2006.

Gisle har vært redaktør av flere tidsskrifter med stoff om tegneserier, fra Serieleseren via Tekst og Tegning på slutten av 1970-tallet som han startet og stort sett drev selv, til det mer ambisiøse TEGN – tidsskrift om og med tegneserier. Gisle var også en av stifterne av foreningen Norsk Tegneserieforum i 1980. Han var blant initiativtakerne til Norsk kulturråds støtteordning for tegneserier, og var medlem av rådets vurderingsutvalg for tegneserier fra starten i 1990 til 2004, hvorav ti år som utvalgets leder. Siden 1998 har han vært styremedlem i stiftelsen Norsk Animasjonsforum, som styreleder 2003-2004 og siden 2008. Norsk Animasjonsforum driver Fredrikstad Animation Festival.

Gisle er sentral i det norske og europeiske amatørfilm-miljøet og har selv produsert en rekke prisvinnende kortfilmer. Fra 2007 deltar han i oppbyggingen av det internasjonale nettstedet Nordfilm.net.

Fra 1999 til 2008 var han ansatt i Arbeidsretten, de siste fem årene som dommer og rettens nestleder. Han har jobbet som i kontorfellesskapet Arbeidsrettsadvokatene i Oslo og er i dag (2015) advokat i Drammen.

Gisle har også utgitt Jusleksikon, Kunnskapsforlaget, 3. utgave Oslo 2007, og er medforfatter på prosjektet arbeidsrett.no, som ledes av professor Henning Jakhelln og stipendiat Helga Aune. Gisles spesialområde innenfor jussen er kollektiv arbeidsrett/tariffrett. Gisle var i en årrekke forlagsredaktør og redaksjonssjef i fagbokforlaget TANO og har også jobbet som redaktør i Kunnskapsforlaget og Aschehoug.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]