Jolly Kramer-Johansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jolly Kramer-Johansen
Født7. mai 1902[1]Rediger på Wikidata
Oslo
Død17. sep. 1968[1]Rediger på Wikidata (66 år)
Bærum
BeskjeftigelseKomponist, pianist, sanger Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Jolly Henry Kramer-Johansen (født 7. mai 1902 i Oslo, død 17. september 1968 i Bærum) var en norsk komponist og kapellmester.

Jolly Kramer-Johansen ble født i morfarens hus, Tverrbakken 11, på Torshov i Oslo. Foreldrene var vever og oppfinner Oscar Kristian Johansen, (18751932), og kone Signe Otilie Johansen, f. Johansen, (18801963) Hans fødenavn var Jolly Henry Johansen. På 1920-tallet tok han Kramer-Johansen som kunstnernavn[2], men også hans mor brukte senere dette navnet.

Han skrev musikk til flere norske filmer, blant andre Tante Pose, Bustenskjold og flere av Arbeiderpartiets valgkampanjefilmer fra 1930-årene. Sammen med Kristian Hauger skrev han musikken til Den forsvundne pølsemaker og En herre med bart. Sleggene synger og hamrene slår ble en av den norske arbeiderbevegelses aller viktigste sanger. Videre huskes Kramer-Johansen for «Tante Pose-vals» fra filmen Tante Pose. Kramer-Johansen tonesatte også Rudolf Nilsens dikt for mannskor, og hans melodi «Karusell», fremført av Kirsti Sparboe, vant i 1965 den norske finalen i Melodi Grand Prix.

Kramer-Johansen var en aktiv fagforeningsmann, og var i 1937 med på å stifte Norsk Slagerkomponistforening, som senere ble til NOPA; han stiftet selv i 1939 Norsk Filmkomponistforening, og satt i mange år som styremedlem i en rekke organisasjoner, blant andre TONO. Han stod også for utvalget av musikk til Filmavisen.

Kramer-Johansen bodde mesteparten av sitt liv på Torshov i Oslo, og fikk i 1999 en gate oppkalt etter seg i bydelen: Jolly Kramer-Johansens gate går langs vestsiden av Torshovdalen til Fagerheimgata. 1. mai 2002 ble også en byste, utformet av hans sønn, tidligere skuespiller Willy Kramer-Johansen, avduket i Torshovparken. I forbindelse med komponistens 100-årsdag i 2002 ble det avholdt en rekke arrangementer i Oslo.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Som komponist[rediger | rediger kilde]

Som skuespiller[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Norsk biografisk leksikon, oppført som Jolly Henry Kramer-Johansen, Norsk biografisk leksikon ID Jolly_Kramer-Johansen, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ https://nbl.snl.no/Jolly_Kramer-Johansen Norsk biografisk leksikon

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]