Johnny Brenna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Johnny Brenna
Født1964Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseSkribent
NasjonalitetNorge
SpråkNorsk
IMDbIMDb

Johnny Brenna (født 1964) er en norsk forfatter, prosjektleder og tidligere politimann fra Fagernes i Valdres, Innlandet (tidligere Oppland).

Brenna arbeidet i mange år som politispaner ved Oslo politidistrikt, til han sluttet i politietaten.[1] Senere har han blant annet vært engasjert som kriminalpolitisk rådgiver for Høyre. Han har også jobbet som reporter/krimekspert for TV 2, samt ledet et prosjekt for et tryggere uteliv i Oslo (det såkalte «Salutt-prosjektet»), som var et fellesprosjekt mellom Oslo kommune, Oslo politidistrikt og utelivsbransjen.[2] Fra 2019 til 2022 jobbet Brenna som prosjektleder i prosjektet «EE på avveie» for returbransjen for elektrisk og elektronisk avfall.[3] Per 2023 arbeider han som operativ leder og instruktør i sikkerhetsbransjen. I 2023 ledet han etterforskningen i den norske realityserien Jaget, som hadde premiere på TVNorge og Discovery+ 1. oktober 2023.

I Kjetil S. Østlis dokumentarbok Politi & røver var Brenna hovedpersonen.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • 2012: Håndbok i selvforsvar
  • 2012: Operasjon Helena (kriminalroman) – sammen med Sigbjørn Mostue
  • 2013: Operasjon Fønix (kriminalroman) – sammen med Sigbjørn Mostue
  • 2014: Operasjon Hydra (kriminalroman) – sammen med Sigbjørn Mostue
  • 2015: 60 meteren – sammen med Sindre Leganger
  • 2017: Operasjon Hades (kriminalroman) – sammen med Sigbjørn Mostue
  • 2018: Håndbok i personlig sikkerhet, Cappelen Damm

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Superspaneren slutter i politiet». Dagsavisen (norsk). 8. mars 2006. Besøkt 6. november 2023. «Jeg har vært 20 år i politiet og har behov for å gjøre noe helt annet etår. Jeg har tenkt på dette lenge men belastningen de siste ukene fikk megtil å ta beslutningen sier Brenna som har jobbet opp mot torpedo- ogransmiljøet siden 1992 - et miljø han benevner som AS Krim Oslo.» 
  2. ^ «Forskere: Politiets prestisjeprosjekt har ikke lykkes». www.aftenposten.no. 9. mars 2017. Besøkt 6. november 2023. «(Bildetekst:) Lederen for Salutt-prosjektet, Johnny Brenna, kjenner seg ikke igjen i at utelivsvolden i Oslo står på stedet hvil.» 
  3. ^ Haslerud, Idar (28. mars 2023). «Kronikk: Strengere krav til EE-mottak». www.elektronikkbransjen.no. Besøkt 6. november 2023. «Bakgrunnen for endringene i forskriften er i følge klima- og miljøminister Espen Barth Eide at det er et stort problem at elektrisk og elektronisk avfall stjeles fra forhandlere og eksporteres ulovlig ut av Norge. Norsirk har lenge påpekt dette, og har blant annet gjennom prosjektet sammen med de andre godkjente returselskapene for EE-avfall, hvor privatetterforsker Jonny Brenna har kartlagt stjeling av EE-avfall i Norge, og påpekte mange av utfordringene på dette området.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]