John the Revelator

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
John the Revelator
Single med Blind Willie Johnson
A-side«John the Revelator»
B-side«You're Gonna Need Somebody on Your Bond»
Format10" 78-plate
Utgitt1930
InnspiltAtlanta, Georgia
20. april 1930
SjangerGospelblues
Lengde3:17
SpråkEngelsk
PlateselskapColumbia (Cat. no. 14530)
Plass i kronologi
«Take Your Burden to the Lord and Leave It There»/ «God Moves on the Water»
(1930)
John the Revelator
«The Rain Don't Fall on Me»/ «Trouble Will Soon Be Over»
(1930)

«John the Revelator» er et tradisjonelt gospel/blues-call and response-nummer.[1] Sangen henter sitt navn fra refrenget, der det sies at Johannes fra Patmos, som ifølge tradisjonen var forfatteren av Johannes' åpenbaring i Bibelen, skriver «boken med de syv segl». En vanlig, men omdiskutert, antagelse var at Johannes fra Patmos var den samme som apostelen og evangelisten Johannes.

20. april 1930 spilte Blind Willie Johnson sangen inn i Atlanta, Georgia, og i 1952 ble den gjenutgitt som en del av folkemusikksamlingen Anthology of American Folk Music.[1][2][3] I denne versjonen av sangen står Johnsons første kone, Willie B. Harris, for svardelen av sangen.[4] A cappella-gruppen Golden Gate Quartet fremførte og spilte den inn på 1930-tallet,[5] og 30 år senere spilte Son House inn flere a cappella-versjoner.

Coverversjoner[rediger | rediger kilde]

Utallige bands og musikere har gjort coverversjoner av sangen, blant annet The Blues Brothers, Beck, John Mellencamp, Phil Keaggy, Nick Cave, Gov't Mule, The Indelicates, Curtis Stigers for TV-serien «Sons of Anarchy», The Dirty Dozen Brass Band, R.E.M., The Silencers, Rolf Harris, Lee Roy Parnell, Frank Black og A. A. Bondy.

Depeche Mode, The Midnight Ghost Train og Dave Matthews Band har låter med likelydende titler som er inspirert av det tradisjonelle gospelnummeret, akkurat som «Cannon» av The White Stripes. I filmen Blues Brothers 2000 har gospelnummeret fått et ekstra vers som ble spesialskrevet for filmen og sunget av Joe Morton, mens resten av sangen fremføres av James Brown, Taj Mahal og Sam Moore. Bandet Clutch brukte noe av teksten i nummeret «Profits of Doom» på CD-en Blast Tyrant.

Tekst[rediger | rediger kilde]

Denne teksten er Blind Willie Johnsons egen versjon, slik som den er innlemmet i samlingen Anthology of American Folk Music. I senere versjoner finnes ulike tolkninger av Johnsons tekst, i tillegg til at vers er byttet ut. Det versjonene har felles er sitater av bibeltekster, slik den afro-amerikanske spirituals-tradisjonen foreskrev.

[call] Well who's that writin'? [response] John the Revelator[6]
Who's that writin'? John the Revelator
Who's that writin'? John the Revelator
A book of the seven seals[7]
[call] Tell me what's John writin'? [response] Ask the Revelator
What's John writin'? Ask the Revelator
What's John writin'? Ask the Revelator
A book of the seven seals
Well ooh ooh why me, thousands cried holy[8]
Bound for some, Son of our God[9]
Daughter of Zion, Judah the Lion[10]
He redeemeth, and bought us with his blood[11]
[Gjenta 1. & 2. vers]
John the Revelator, great advocator[12]
Get's 'em on the battle of Zion
Lord, tellin' the story, risin' in glory
Cried, «Lord, don't you love some I»
[Gjenta 1. & 2. vers]
Well Moses to Moses, watchin' the flock[13]
Saw the bush where they had to stop[14]
God told Moses, «Pull off your shoes»[15]
Out of the flock, well you I choose[16]
[Gjenta 1. & 2. vers]

Teksten til versjonen som Son House spilte inn i 1965 viser eksplisitt til tre teologisk sett viktige hendelser: Syndefallet, Kristi lidelse og oppstandelsen. I filmen Blues Brothers 2000 er teksten som brukes generelt sett den samme som denne, men den har fått ett ekstra vers føyd til.

[call] Who's that writin'? [response] John the Revelator[6]
Tell me who's that writin'? John the Revelator
Tell me who's that writin'? John the Revelator
Wrote the book of the seven seals[7]
[call] Who's that writin'? [response] John the Revelator
Tell me who's that writin'? John the Revelator
Well who's that writin'? John the Revelator
Wrote the book of the seven seals
You know God walked down in the cool of the day[17]
Called Adam by his name[18]
But he refused to answer
Because he's naked and ashamed[19]
[Gjenta 1. & 2. vers]
You know Christ had twelve apostles[20]
And three he led away[21]
He said, «Watch with me one hour,[22]
'till I go yonder and pray.»
[Gjenta 1. & 2. vers]
Christ came on Easter morning
Mary and Martha went down to see[23]
He said, «Go tell my disciples[24]
To meet me in Galilee.»[25]
[Gjenta 1. & 2. vers]

Referanser og fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Informasjon på platecoveret til Dark Was the Night av Blind Willie Johnson, Columbia/Mojo Working Blues 1998
  2. ^ Keefer, Jane. Folk Music - An Index to Recorded Resources
  3. ^ «Anthology of American Folk Music, Volume 2: Social Music, Track 52, JOHN THE REVELATOR, Blind Willie Johnson» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 18. mai 2012. Besøkt 17. juni 2012. 
  4. ^ Nettstedet Austin 360: «The Soul of Blind Willie Johnson» (Michael Corcoran) Arkivert 30. oktober 2005 hos Wayback Machine..
  5. ^ Golden Gate Quartet Vol. 1 (1937-1938), utgitt på CD i 2000
  6. ^ a b Johannes' åpenbaring 1:1-3 Dette er Jesu Kristi åpenbaring, som Gud ga ham for at han skulle vise sine tjenere det som snart skal skje. Han sendte sin engel og gjorde det kjent for sin tjener Johannes. Det er han som her vitner om Guds ord og bærer fram Jesu Kristi vitnesbyrd, alt det han har sett. Salig er den som leser opp ordene i denne profetien, og salige er de som hører dem og tar vare på det som der står skrevet. For tiden er nær.
  7. ^ a b Johannes' åpenbaring 5:1 Og jeg så at han som satt på tronen, hadde en bokrull i sin høyre hånd. Det var skrevet både inni og utenpå den, og den var forseglet med sju segl.
  8. ^ Johannes' åpenbaring 4:8 Hver av de fire skapningene hadde seks vinger og var dekket av øyne overalt, også under vingene. Natt og dag roper de uten stans: Hellig, hellig, hellig er Herren Gud, Den allmektige, han som var og som er og som kommer.
  9. ^ Lukasevangeliet 1:35 Engelen svarte: «Den hellige ånd skal komme over deg, og Den høyestes kraft skal overskygge deg. Derfor skal barnet som blir født, være hellig og kalles Guds Sønn»
  10. ^ Johannes' åpenbaring 5:5 Men en av de eldste sa til meg: «Gråt ikke! For løven av Judas stamme, Davids rotskudd, har seiret og kan åpne boken og de sju seglene.»
  11. ^ Apostlenes gjerninger 20:28 Ta vare på dere selv og på hele den flokken som Den hellige ånd har satt dere til å være tilsynsmenn for! Vær hyrder for Guds menighet, som han vant ved sitt eget blod
  12. ^ Johannes' første brev 2:1 Mine barn, dette skriver jeg til dere for at dere ikke skal synde. Men om noen synder, har vi en talsmann hos Far, Jesus Kristus, Den rettferdige.
  13. ^ Andre mosebok 3:1 Moses gjette småfeet til svigerfaren Jetro, presten i Midjan. En gang han drev feet over til den andre siden av ørkenen, kom han til Guds fjell, Horeb.
  14. ^ Andre mosebok 3:2 Da viste Herrens engel seg for ham i en flammende ild som slo opp fra en tornebusk. Han så, og se! – busken sto i flammer, men den ble ikke fortært av ilden.
  15. ^ Andre mosebok 3:4-5 Men da Herren så at han kom bort for å se, ropte Gud til ham fra tornebusken: «Moses, Moses!» Han svarte: «Her er jeg.» Og Gud sa: «Kom ikke nærmere! Ta skoene av føttene! For stedet du står på, er hellig grunn.»
  16. ^ Andre mosebok 3:10 «Gå nå! Jeg sender deg til farao. Du skal føre mitt folk, israelittene, ut av Egypt.»
  17. ^ Første mosebok 3:8 Da hørte de lyden av Herren Gud som vandret omkring i hagen i den svale kveldsbrisen. Og mannen og kvinnen gjemte seg for Herren Gud blant trærne i hagen.
  18. ^ Første mosebok 3:9 Men Herren Gud ropte på mannen og sa: «Hvor er du?»
  19. ^ Første mosebok 3:10 Han svarte: «Jeg hørte lyden av deg i hagen og ble redd fordi jeg er naken, og jeg gjemte meg.»
  20. ^ Lukasevangeliet 6:13 Da det ble dag, kalte han til seg disiplene sine, og av dem valgte han ut tolv, som han også kalte apostler.
  21. ^ Matteusevangeliet 26:36-38 Så kom Jesus sammen med disiplene til et sted som heter Getsemane, og han sa til dem: «Sett dere her mens jeg går dit bort og ber.» Han tok med seg Peter og de to Sebedeus-sønnene, og han ble grepet av sorg og gru. Da sa han til dem: «Min sjel er tynget til døden av sorg. Bli her og våk med meg!»
  22. ^ Matteusevangeliet 26:40 Da han kom tilbake til disiplene og fant dem sovende, sa han til Peter: «Så klarte dere ikke å våke med meg en eneste time?»
  23. ^ Matteusevangeliet 28:1 Da sabbaten var over og det begynte å lysne den første dagen i uken, kom Maria Magdalena og den andre Maria for å se til graven.
  24. ^ Matteusevangeliet 28:5-7 Men engelen tok til orde og sa til kvinnene: «Frykt ikke! Jeg vet at dere leter etter Jesus, den korsfestede. Han er ikke her, han er stått opp, slik som han sa. Kom og se stedet hvor han lå! Skynd dere av sted og si til disiplene hans: ‘Han er stått opp fra de døde, og han går i forveien for dere til Galilea; der skal dere få se ham.’ – Nå har jeg sagt dere det.»
  25. ^ Matteusevangeliet 26:32 «Men etter at jeg er stått opp, skal jeg gå i forveien for dere til Galilea.» Flere ulike åndelige tolkninger har blitt knyttet til denne tekstlinjen, se for eksempel en tale av Eileen Parfrey, Springwater Presbyterian Church Arkivert 25. juli 2008 hos Wayback Machine..