John Pemberton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
John Stith Pemberton
John Stith Pemberton
John Pemberton - oppfinneren av Coca - Cola
Født 8.Januar 1831
Rome, Georgia
Død 16. august 1888
Columbus, Georgia
av Magekreft
Ektefelle Ann Eliza Clifford Lewis
Foreldre James Clifford Pemberton og Martha Worsham Gent
Barn Charley Pemberton
Yrke lege og farmasøyt
Nasjonalitet USA


John Stith Pemberton (født 8. januar 1831, død 16. august 1888) var oppfinneren av Coca-Cola.

Han var utdannet både som lege og som farmasøyt og jobbet kontinuerlig med å utvikle nye medisiner, og hadde ved sin død i 1888 et meget stort antall nedskrevne eksperimenter. Pemberton var en apoteker som drømte om å oppfinne den perfekte medisinen og den perfekte leskedrikken samtidig. Pemberton var kavalerioffiser under den amerikanske borgerkrigen, og ble skadet under et slag i krigens siste fase, i delstaten Georgia.

Drikken Coca-Cola utviklet han i løpet av vinteren 1885/1886, og selve smaken var et resultat av omfattende forbrukertesting i utsalgsstedet Jacob's Pharmacy i Atlanta. Det første glasset med Coca-Cola ble solgt den 8. mai 1886. Logoen og merkenavnet ble utviklet av Pembertons revisor Frank Robinson, som ble sentral i den senere driften av selskapet. Pemberton døde i 1888 på grunn av magekreft, ukjent og uvitende om den fremtidige suksessen til sin oppfinnelse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

[NNDB.com


personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)
medisinstubbDenne medisinrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.