John Lennon-muren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
En del av Lennonmuren i Praha.
Byste av John Lennon ved Lennonmuren.

John Lennon-muren var tidligere en vanlig mur i Praha, Tsjekkia, men siden 1980-tallet har folk fylt den med John Lennon-inspirert graffiti og sitater fra Beatles-sanger.

I 1988 var muren en kilde til irritasjon for det daværende kommunistregimet til Gustav Husak. Unge tsjekkere skrev klager på muren, og det kom til et sammenstøt mellom hundrevis av studenter og politi på Karlsbroen. Bevegelsen disse studentene fulgte ble ironisk beskrevet som Lennonisme og tsjekkiske myndigheter beskrev disse menneskene vekselsvis som alkoholikere, mentalt tilbakestående, sosiopater og agenter for vestlig kapitalisme.

Veggen gjennomgår kontinuerlig forandring og originalportrettet av Lennon er tapt for lenge siden under flere lag av ny maling. Selv da muren ble malt av offentlige myndigheter, var den allerede dagen etter full av dikt og blomster. Idag representerer muren et symbol på ungdomsidealer som kjærlighet og fred.

Muren eies av Knights of the Maltese Cross, som lovliggjorde graffiti. Den ligger på Velkopřevorské náměstí i Malá Strana.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]