John Deere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
John Deere Pavilion i Moline, Illinois

John Deere er et traktormerke, og er et merkenavn under Deere & Company. Traktoren har blitt oppkalt etter den amerikanske grunleggeren John Deere (født 1804). Selskapet ble grunnlagt i 1837, og er et av de fire eldste industrikonsern i USA.

Merket har en hjort som logo, og kjennetegnes ellers ved en dyp grønnfarge som hovedfarge, foruten detaljer i gult (stripe på panseret, gule felger).

Foruten traktorer produserer John Deere (john deere var i starten bare maskiner) skurtreskere, grasutstyr, såmaskiner, bomullshøstere og sjølgående eksaktsnittere. I tillegg har konsernet egne divisjoner for anleggsmaskiner, skogsmaskiner, samt maskiner for grøntpleie innen hage-, park- og golfsektoren.

Traktorer som leveres i Norge er primært produsert i Mannheim, Tyskland, hvor John Deere i 1956 kjøpte Lanz-fabrikken. Konsernets hovedkontor ligger i Moline, Illinois. Den amerikanske traktorproduksjonen skjer i Waterloo i Iowa.

Til Norge importeres John Deere av Reinhardt Maskin og Felleskjøpet. Merket har i flere år toppet registreringsstatistikken, og hadde i 2005 25,3 prosent av alle nyregistrerte traktorer i Norge med 1020 enheter. 2005 var John Deeres beste år i Norge gjennom tidene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:John Deere – bilder, video eller lyd

John Deere er den mest solgte traktoren i både Norge og Danmark.

http://www.deere.com/en_US/deerecom/index.html