Johannes S. Andersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Johannes Sigfred Andersen
Født 9. juli 1898
Norge Kristiania
Død 29. juli 1970 (72 år)
Norge Horten
Kallenavn «Gulosten»
Troskap Norge Norge
Tjenestetid 19401945
Rang Korporal
Enhet Kompani Linge, Oslogjengen
Militære slag Sabotasje
Senere arbeid Forretningsmann

Johannes Sigfred Andersen (født 9. juli 1898, død 29. juli 1970), også kjent under kallenavnet «Gulosten», var en brennevinssmugler, historieforteller, og under andre verdenskrig motstandsmann som gjorde tjeneste i kompani Linge.

Tilnavnet «Gulosten» fikk Andersen som ungdom på forbedringsanstalten Toftes gave (på Helgøya i Mjøsa). Han kom senere (1914) også til Bastøy skolehjem.

Andersen hadde utdannelse som snekker, men kom tidlig i konflikt med loven. I forbudstiden drev Andersen med omfattende smugling av brennevin. Han ble godt kjent for et mislykket raid sammen med forfatteren Arthur Omre.

Etter krigshandlingene i 1940 brøt ut gikk det rykte om at han var medlem av Nasjonal Samling. Dette ble tilbakevist i partiavisen Hirdmannen i 1941.

Andersen kom tidlig med i motstandsarbeidet under andre verdenskrig. Han ble anholdt 4. mars 1941 og havnet i tysk fengsel. Ble løslatt på prøve 3. mars 1942 og likviderte angiveren Raymond Colberg, innen han rømte til England via Sverige, og gikk inn i Kompani Linge. Han ble sluppet ut over Sandungen for å trene opp sabotører (Operasjon Bittern), men fikk et rykte for å være uforsiktig og vanskelig å samarbeide med, så hjemmefronten ville ikke ha noe med ham å gjøre. Han reiste da tilbake til London, der kong Haakon VII satte pris på hans evner som historieforteller. Resten av krigen tjenestegjorde han i marinen som skytter på motortorpedobåt.

Andersens kone, Ruth Johanne Andersen (født 1905), ble henrettet av nazistene 21. juni 1944.

Etter frigjøringen i mai 1945 skjøt Andersen to tyske offiserer som var internert i en leir i Vadheim. Saken endte med påtaleunnlatelse, til protester fra blant annet den kjente legen Johan Scharffenberg. Etter krigen startet Andersen bedriften Apenes Trevarefabrikk i Horten.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Johannes S. Andersen: Vi kommer oss, Jacob Dybwad forlag, 1947

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]