Johann Gottfried Grund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Johann Gottfried Grund
Født28. apr. 1733Rediger på Wikidata
Meissen
Død20. sep. 1796Rediger på Wikidata (63 år)
København
BeskjeftigelseBilledhugger Rediger på Wikidata
NasjonalitetTyskland
GravlagtSankt Petri kirke[1]

Johann Gottfried Grund (født 28. april 1733 i Meissen, død 20. september 1796 i København, begravet i Petri kirke) var en tysk billedhugger som virket i Danmark.

Han var lærling hos Fr. G. B. Adam i Berlin, hvoretter han i 1757 kom til hoffbilledhugger Johann Friedrich Hänel i København. Da denne døde i 1761 overtok han stillingen som hoffbilledhugger og giftet seg med Hänels enke Elisabeth, født Mandørpff.

Verker[rediger | rediger kilde]

Hans mest kjente verker er de færøyske og norske sandstensskupturene i Nordmandsdalen ved Fredensborg slott i Nordsjælland,[2] etter forlegg av Jørgen Christensen Garnaas. 55 av disse ble i 1773 avlevert til enkedronning Juliane Marie sammen med en seierssøyle i norsk marmor. Siden tilkom skulpturer av fem nordmenn og 10 færinger, således at det i dag står i alt 70 skulpturer i anlegget. Etter restaureringen i 2002 ble originalskulpturene flyttet først til Cisternerne i Søndermarken, og siden til stenmuseet Kongernes Lapidarium. Kopier ble reist i Nordmandsdalen.

Mange av Grunds arbeider er gått til grunne, men i Sankt Petri kirkes gravkapel i København er bevart fire store sarkofager utført av ham til de Stampeske og Wibeske kapeller.

Billedgalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]