Johan Rohde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Johan Rohde
Født1. nov. 1856[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Randers[5][6]
Død18. feb. 1935[1][4][7][8]Rediger på Wikidata (78 år)
Hellerup[5][6]
BeskjeftigelseLitograf, kunstmaler, grafiker, designer Rediger på Wikidata
Utdannet vedDet Kongelige Danske Kunstakademi
BarnHenning Rohde
Gabriele Rohde
H.P. Rohde
NasjonalitetDanmark[9]
GravlagtOrdrup kirkegård[10]
UtmerkelserThorvaldsenmedaljen (1934)[5]

Johan Gudmann Rohde (født 1. november 1856 i Randers- død 18. februar 1935 i Hellerup), var en dansk maler, grafiker, og kunsthåndverker. Han var nesten ferdig utdannet lege da han brøt overtvert og ble kunstner. Han var lite tilfreds med undervisningen på de tradisjonelle lærestedene i København, og slo seg sammen med en del andre som opprettet sin egen malerskole (Kunstnernes studieskole) med lærere som Laurits Tuxen og Peder Severin Krøyer fra 1883 til 1886/-87.

Bildet henger i Bergen kunstmuseum

Debututstilling var på Charlottenborgs vårutstilling 1888, med nytt antatt bilde samme sted 1890. Han deltok også med bilder som var refusert i en atelierutstilling som foruten ham omfattet arbeider av bl.a. Vilhelm Hammershøi, Fritz Syberg, Joakim Skovgaard, Julius Paulsen foruten vennen Rasmus Christiansen som han hadde atelier sammen med. Han var også med på å stifte Den frie udstilling som begynte 1891. Denne stilte han bilder på hvert år inntil sin død.

Hans arbeider ble utstilt i Berlin, Brighton, Stockholm, Brooklyn og flere steder i Danmark. Brukskunsten hans ble stilt ut i Kunstindustrimuseet i København i 1908.

Han reiste ofte, og besøkte Spania, Frankrike, Belgia, Nederland, Hellas og Italia, og opplevde datidens kunst, foruten de gamle mestere. Han kjøpte også verker, både malerier og grafikk. Hans sans for andres kunst førte blant annet til at han tok opp at en burde oppvurdere El Greco som han også kjøpte inn, og for Ny Carlsberg Glyptotek kjøpte han et arbeide av Van Gogh. I mye av sin skribentvirksomhet bruktee han pseudonymer. Han likte tydeligvis ikke å stikke seg fram i første rekke. Danske kunsthistorikere har derfor ikke full oversikt over den siden av hans virksomhet. Imidlertid blir han regnet som en stifter og pådriver til flere langvarige institusjoner i dansk kulturliv fram mot første verdenskrig.

Stilmessig prøvde han ut det meste av tidens stiler med tanke på maleriske virkninger, men karakteriseres som et «balansestadium mellom eldre hollandsk landskapskunst og moderne fransk maleri» (sitat fra en kunstkritikk). Han fikk Thorvaldsens medaje i 1934.

Hans grafiske arbeider er regnet blant Danmarks beste litografier (45 kjent). Først på sine eldre dager startet han med raderinger i alt 97, der 87 laget mellom 1932 og 1934.

Som brukskunstner er han mest kjent for sitt langvarige formgivningssamarbeide med sølvsmeden Georg Jensen,

Maleriene hans finnes i flere offentlige samlinger i Danmark og Sverige (foruten ett arbeide i Rasmus Meyers samlinger). Sølv finnes i kunstindustrimuseene i København, Berlin og flere andre i Europa og USA.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Kunstindeks Danmark, «Johan Rohde», Kunstindeks Danmark kunstner ID 933[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ RKDartists, «Johan Gudmann Rohde», RKD kunstner-ID 67742[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Artists of the World Online, AKL Online kunstner-ID 00163613[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Rohde, Johan[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b c Weilbachs Kunstnerleksikon[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ a b Dansk Biografisk Leksikon, 3. utgave[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6wz14h9, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ RKDartists, rkd.nl, besøkt 26. august 2017[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ det svenske Nasjonalmuséets kunstnerliste, kulturnav.org, utgitt 12. februar 2016, besøkt 27. februar 2016[Hentet fra Wikidata]
  10. ^ Gravsted.dk[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Gyldendal dansk (kunstner-) leksikon.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]