Johan Randulf Bull

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Johan Randulf Bull malt av Jacob Munch.
Gravplate ved Larvik kirke

Johan Randulf Bull (født 29. april 1749 i Stod, Nord-Trøndelag, død 28. februar 1829 i Larvik) var Norges første høyesterettsjustitiarius. Han ble utnevnt i 1814, men startet virket først i 1815 samtidig som Høyesterett startet sin virksomhet.

Johan Randulf Bull var av trønderslekten Bull og sønn av Jørgen Andreas Bull og Dorothea Catharina Wandal Randulf (forøvrig oldeforeldre til fiolinisten Ole Bull). Han giftet seg den 19. april 1782 med Mette Johanne Colbjørnsen. Sønnen Georg Jacob Bull ble landets 4. utnevnte høyesterettsjustitiarius. J. R. Bull og sønnen Georg Jacob bodde i Storgata i Larvik i 1820-årene – i en gård som stod på tomta til dagens gamle post- og telegrafbygg (vis-à-vis jernbanestasjonen). Gården var på dette tidspunktet eid av den svenske stat – kong Carl Johan bodde forøvrig her under sitt besøk i Larvik i 1815.

Johan Herman Wessel skrev at «det skal kule til en trønder». Det var Bull dette utsagnet var myntet på, da denne en gang fikk en hagl-ladning i skallen, men det skal jo kule til en trønder. De var begge medlemmer av Det Norske Selskab i København. Han var storebror til magistratspresident Johan Lausen Bull (1751–1817).

Forgjenger:
 Nytt embete 
Høyesterettsjustitiarius
(1814–1827)
Etterfølger:
 Christian Magnus Falsen