Johan Olof Wallin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Johan Olof Wallin
Johan Olof Wallin
Født 15. oktober 1779
Stora Tuna
Død 30. juni 1839 (59 år)
Uppsala
Yrke Erkebiskop i Uppsala stift
Nasjonalitet Svensk

Johan Olof Wallin (født 15. oktober 1779 i Stora Tuna i Dalarna, død 30. juni 1839 under et tilfeldig besøk i Uppsala) var en svensk erkebiskop og salmedikter.

Johan Olof Wallin gikk på skole i Faluns trivialskola, for så å gå på gymnaset i Västerås og videre på Uppsala universitet. Han var hovedansvarlig for den svenske salmeboken som kom ut i 1819, og var skrev selv eller oversatte og bearbeidet 286 av de 500 salmene i denne boken. Av disse ble 222 salmer videreført i salmeboken som kom ut i 1937. Han ble domprost i Västerås i 1816 (men han tiltrådte ikke før i 1818). I 1818 ble han utnevnt til pastor primarius og kyrkoherde i Storkyrkoförsamlingen i Stockholm (der tiltrådte han i 1821). I 1830 ble han overhoffpredikant, og erkebiskop i 1837.

Allerede i unge år ble Wallin ansett som en svært begavet mann. Ved universitetet fikk Daniel Boëthius stor påvirkning på han og hans filosofi, og kontakten med den tyske førromantikkens dikt ble avgjørende for hans estetikk. Dette i kombinasjon med hans patriotisme gjorde at han kom til å foregripe den gotiske diktningen, selv om denne ikke delte alle hans idealer.

I dag er han best kjent som salmedikter, men i sin samtid var han regnet som en stor predikant og taler. Han var medlem i Stora uppfostringskommittén fra 1825, og var til å begynne med strengt konservativ, men ble mer liberal med årene. En av tingene han gjorde, var å grunnlegge flere skoler, som for eksempel Wallinska flickskolan i Stockholm. Han var avvisende til frikirkelighet og vekkelsesbevegelser. Hans egen teologi ble betegnet som kristen nyhumanisme.

Wallin var fra 1810-1839 medlem av Svenska Akademien og hadde der stol nummer 1.

Wallingatan i Stockholm er oppkalt etter ham.

Han er representert i den danske salmeboken som kom ut i 1921, og med fem egne salmer og en oversatt salme i Norsk Salmebok

Johan Olof Wallins minnestein ved Stora Tuna kyrka.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Johan Olof Wallin – bilder, video eller lyd