Johan Lorentz d.e.

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Johan Lorentz d.e.
Født1580[1][2][3]Rediger på Wikidata
Grimma
Død18. juni 1650Rediger på Wikidata
Helsingør
BeskjeftigelseOrgelbygger, musikkinstrumentmaker Rediger på Wikidata
BarnJohan Lorentz d.y.
NasjonalitetTyskland
Danmark
GravlagtSankt Olai Kirke
Orgelet i Hellige Trefoldighetskirken i Kristianstad.

Johan Lorentz den eldre (født ca. 1580 i Grimma i Sachsen, død 1650) var en tysk-dansk orgelbygger som virket som selvstendig mester i Danmark fra 1616 til sin død.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Johan Lorent var sønn av rådsherre Johan Lorentz og dennes kone Christine Rodstedt. Senest omkring 1598 kom han i lære i Stralsund hos orgelbyggeren Nicolaus Maass hvis mestersvenn han senere ble. Da Maass slo seg ned i København i 1602, fulgte trolig Lorentz med.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Han ble ansatt hos kong Christian IV, og i 1604 ble han sammen med sin bror Balthasar Lorentz sendt til Flensborg for å arbeide på det store orgel i St. Nikolaikirken. I 1609 slo han seg her ned som selvstendig orgelbygger, og i 1610 oppnådde han borgerskap som orgelbygger.

Etter over tyve års opphold i landet måtte han i 1639 ansøke om å få enerett på orgelbygging i Danmark og Norge. Grunnen til dette var at han hadde fått økende konkurranse fra amatører, eller fuskere. Han fikk sitt priviliegium, men hadde glemt at det i et så stort område som Danmark og Norge nærmest var umulig å føre kontroll med at det ble overholdt. I sine siste år bodde han i Studiestræde i København. I juni 1650, mitt under reparasjonen på Olaiorglet i Helsingør, døde Johan plutselig. Skjønt han ikke hørte hjemme i byen, fikk han den 18. juni hvilested i Olai Kirke i samme by. Sammen med konen Margrethe Hollander, ble han far til organisten og komponisten Johan Lorentz den yngre.

Arbeider[rediger | rediger kilde]

Et av hans siste arbeider er trolig orgelet i Roskilde domkirke, opprinnelig bygget av Hermann Raphaëlis, men ombygget i 1654. Det viser likhetspunkter med Lorentz' byggemåter, og det ble hans mestersvenn Gregor Mülisch som kom til å utføre arbeidet med ombyggingen, til denne døde av pest i 1654. Det avsluttende arbeide sto Peter Orgelbygger for, som trolig har vært den samme som Peter Karstensen Botz, far til de senere berømte orgelbyggerbrødrene Johan og Peter Petersen Botzen.

Andre av Johan Lorentz orgelfasader kan ses i Helsingør, Kristianstad, og Nakskov. Lorentzorgelet i Sankt Mariæ kirke i Helsingør var det instrument som Dietrich Buxtehude spilte på.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Musicalics, oppført som Johann Lorentz, Musicalics komponist-ID 92670[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Autorités BnF, oppført som Johann Lorentz, BNF-ID 139589299[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Dansk biografisk leksikon, oppført som Johan Lorentz, Dansk Biografisk Leksikon-ID Johan_Lorentz_-_orgelbygger[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Friis, Niels: Orgelbygning i Danmark, Dan Fog, København, 1971

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]