Johan Hjort (1922–2001)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Johan Hjort
Født21. mai 1922[1]Rediger på Wikidata
Christiania[1]
Død19. okt. 2001[1]Rediger på Wikidata (79 år)
Oslo[1]
BeskjeftigelseJurist Rediger på Wikidata
FarJohan Bernhard Hjort
MorAnna Cathrine Holst
SøskenPeter F. Hjort
Wanda Maria Heger
Kirsti Hjort
Haldis Hjort
Helge Bernhard Hjort
BarnNils Lid Hjort
NasjonalitetNorge
UtmerkelserRidder av 1. klasse av St. Olavs Orden (1984)[2][1]

Johan Hjort (født 21. mai 1922 i Kristiania, død 19. oktober 2001 i Oslo) var en norsk høyesterettsadvokat. Han var sønn av høyesterettsadvokat Johan Bernhard Hjort og ble selv en av Norges mest kjente advokater i andre halvdel av 1900-tallet. Hjort førte over tusen saker for Høyesterett.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Johan Hjort vokste opp på Bestum som nest eldst i en søskenflokk på seks. Han gikk på Ullern gymnas og fikk examen artium våren 1940 og 1. avdeling jus våren 1942. Hans far ble internert i Tyskland samme år etter et opphold på Grini. Da han hadde to tyske svogre med gode kontakter, ble det ordnet slik at familien ble sendt til Tyskland og innkvartert på familiens slott Gross Kreutz vest for Berlin. Der begynte Johans søster Wanda å oppsøke og registrere norske konsentrasjonsleirfanger, og familien og flere andre nordmenn ble med i arbeidet, noe som ble grunnlaget for grev Bernadottes Røde Kors-aksjon med de hvite bussene våren 1945. Etter kapitulasjonen ble Johan Hjort igjen i Hamburg med status som britisk løytnant i Norwegian Relief Corps og fortsatte sammen med korpset arbeidet med å få alle nordmenn hjem til Norge før han selv returnerte og fortsatte å studere. Han ble cand.jur. i 1946.

Etter studiene fulgte jobb som sekretær i Fengselsstyret i Justisdepartementet. Deretter var han blant annet dommerfullmektig i Telemark før han begynte i sin fars firma som advokatfullmektig. På den tiden hadde de mange landssviksaker, noe som gav erfaring innen strafferett. I 1957 tok han advokaturen. Fra 1968 til 1982 var han fast forsvarer i Høyesterett og i mer enn 30 år var han forsvarer eller prosessfullmektig. Advokatfirmaet vokste sterkt i hans tid og var et av de største i Oslo da han sluttet som aktiv kompanjong.

Han var bror til Peter F. Hjort.

Saker[rediger | rediger kilde]

Johan Hjort hadde en variert saksportefølje, noen av disse var mye omtalt. Foruten de før nevnte landssviksakene kan nevnes at han blant annet var involvert i de mye omtalte rettssakene mot Børre Knudsen og Ludvig Nessa. Han førte også saken for politiet i den kjente politivold-saken i Bergen. Han vil også bli husket for sitt arbeid med ytringsfrihet.

Verv[rediger | rediger kilde]

Heder[rediger | rediger kilde]

  • Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sin innsats i norsk rettsliv. (1984)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e Norsk biografisk leksikon ID Johan_Hjort_-_1922–2001, besøkt 20. februar 2023[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Tildelinger av ordener og medaljer, besøkt 20. februar 2023[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]