Johan Alin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Johan Alin
Født1. mars 1879[1]Rediger på Wikidata
Östra Vemmerlöv
Östra Vemmerlövs församling
Død24. sep. 1944Rediger på Wikidata (65 år)
Göteborg
Annedals församling[1]
BeskjeftigelseArkeolog, överlärare, Public superintendent, fornforskare Rediger på Wikidata
NasjonalitetSverige[2]
GravlagtÖstra kyrkogården
Medlem avKungliga Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien (1929–)[1]
UtmerkelserHonoris causa

Johan Alin (født 1. mars 1879 i Östra Vemmerlöv, død 24. september 1944 i Göteborg) var en svensk arkeolog og skolemann.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Alin var som mange av de første generasjoner arkeologer ikke ansatt som det, uten hadde det som en syssel som de brant sterkt for. Allikevel ble han utnevnt æresdoktor ved Stockholms högskola i 1936 for sin innsats inne arkeologi. Etter sin folkeskolelærereksamen i Lund i 1901 flyttet han til Göteborg og ble boende der til sin død drøyt fire tiår seinere. Han arbeidet ved fire folkeskoler i byen og var for øvrig en aktiv samfunnsborger da det gjaldt skole- og hjembygdsspørsmål.

Arkeologi[rediger | rediger kilde]

Alins innsats som arkeolog ble innledet på 1910-tallet da han drev fornminnelager for det vestre Sverige, under ledelse av Georg Sarauw, sjef for den arkeologiske avdelingen ved Göteborgs museum helt siden 1912. Alin kom også med tiden å utføre små utgravninger, selv om hans hovedsakelig arkeologiske gjerning handlet om et utall besiktelser og restaureringer av fornminner. Som folkeskolelærere likte han å holde arkeologiske foredrag og skrev flittig, både småskrifter og artikler. Han påbegynte et prosjekt som skulle ha resultert i en bok om Bohusläns steinalder, men rakk aldri å avslutte den før sin død. Deler av den kom allikevel ut som forskjellige skrifter med navnet Stenåldersforskningen i Bohuslän og Förteckning över stenåldersboplatser i norra Bohuslän. Den siste ble komplettert med tekstavsnitt av Nils Niklasson og Åke Fredsjö. Sammen med Georg Sarauw ga Alin ut Götaälvsområdets fornminnen i 1923. Noe som gav dem Vitterhetsakademiens Monteliuspris i 1928. Takket være Alin så ble den klassiske Sandarnaboplassen oppdaget i Göteborg, ved siden av mange andre steinaldersboplasser i Västsverige.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «Johan Alin», besøkt 12. januar 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ LIBRIS, libris.kb.se, utgitt 13. november 2012, besøkt 24. august 2018[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Andersson, Stina, Johan Alin – fornminnesinventerare och stenåldersforskare. Profiler i västsvensk arkeologi. Fynd – Tidskrift för Göteborgs stadsmuseum och Fornminnesföreningen i Göteborg. Nr 1-2/2000, sid 36-41.