Joana-saken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
KV «Svalbard» var et av kystvaktfartøyene som deltok i aksjonen

Joana-saken betegner hendelsen da en tråler ble oppdaget i en posisjon rett innenfor 200 milsgrensen til Norge, på grensen til «Smutthullet», 12. juni 2006 av Kystvakten. Fartøyet var påmalt navnet «Joana», men førte ikke noe flagg. Fartøyet hadde heller ikke påmalt hverken hjemmehavn eller IMO-nummer.

Fartøyet ble så kontaktet av Kystvakten samme dag, men fikk ikke lov til å komme om bord. Over radio opplyste mannskapet at fartøyet var fra São Tomé og Príncipe. Det ble videre sagt at de hadde vært i området siden 27. mai. Dokumenter som er funnet om bord viser derimot at fartøyet byttet navn og flaggstat i sjøen den 23. mai 2006. Fartøyet mistenkes for å ha drevet tyvfiske i Smutthullet. Norske myndigheter sier at fartøyet er statsløst. Dette begrunnes med at skipet hevder å ha hatt minst to flaggstater den siste tiden, noe som ifølge norske myndigheter gjør at Kystvakten kan arresterte skipet i Internasjonalt farvann, ut fra ulovfestet folkerett, jf. Asaya Case, AD&RPIL 1949 case 38(UK Privy Council) Slikt statsløst skip har ingen hjemstavn og er uten diplomatisk beskyttelse.

Etter at kapteinen ombord, nektet å samarbeide, ble trålen først kuttet, før Kystvakten startet tvangsslepet av tråleren til havn i Norge 29. juni 2006. Ifølge Kystvakten skal rederiet som eier båten ha gitt kapteinen på tråleren beskjed om å nekte å samarbeide med norske myndigheter, og nekte å seile mot norskekysten. KV «Svalbard» og KV «Senja» var med i aksjonen.

1. juli 2006 var båten tauet til havn i Vadsø. Der vil kapteinen ombord bli avhørt av norsk politi. På en presskonferanse samme dag [1] ble skipet anklaget for å bruke ulovlige fiskegarn som skrapte sjøbunnen. Tråleren skal ha brukt tjuvnett med 84 mm masker, mens den lovlige grensen er 135 mm. Tråleren ble bøtelagt for trålfiske med altfor liten maskevidde, manglende føring av fangstdagbok, for å la lagt fram falske skipsdokumenter, og for ikke å ha etterkommet ordre fra Kystvakten om å stanse fartøyet og trekke inn trålen. Rederiet vedtok deretter forelegget på 350 000 kr og inndragning av mer enn tre millioner kr. Skipet, så under navnet «Kabou», vendte deretter tilbake til «Smutthullet». Rederiet sin norske advokat uttalte at de mener at norske myndigheter ikke hadde noen hjemmel i norsk lov til å arrestere skipet.[2]

31. juli 2006 foreberedte så Kystvakten nok en bording av skipet.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1] Tv2Nettavisen- Skrapte havbunnen. Publisert 01.07.2006.
  2. ^ [2] VG Nett - Inntauing av «Joana» er ulovlig og et maktovergrep. Publisert 03.07.2006.
  3. ^ [3] Aftenposten – Kystvakten forbereder bording av «Kabou». Publisert 31.07.2006.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]