Joan Peters

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Joan Peters er en amerikansk forfatter og tidligere nyhetsprodusent i CBS. Hun er kjent for den svært kontroversielle boka Fra uminnelige tider (originalt From Time Immemorial). Der hevder hun at Palestina var et nærmest folketomt land da jødene begynte å kolonisere området, og at flertallet av palestinerne er arabere som innvandret til området etter at den sionistiske innvandringen tok til. Påstandene om at Israel/Palestina var nærmest folketomt på slutten av 1800-tallet kommer fra den amerikanske forfatter Mark Twains reiseskildring fra 1867.[1]

Peters har i forbindelse med denne boken blitt anklaget for å være uetterrettelig. Enkelte kritikere har hevdet at boka inneholder så mange grove feil at den ut fra vitenskapelige kriterier må regnes som diskreditert. [1] Noen kritikere har gått så langt som å hevde at boka inneholder bevisst fabrikkert demografisk desinformasjon som skulle rettferdiggjøre etnisk rensing av palestinere.[2] På tross av den massive kritikken som har blitt reist kom boka ut i norsk oversettelse i 2003, utgitt av det kristne forlaget Hermon Forlag.

Historiker Are Hovdenak gav boken følgende beskrivelse i en kronikk i Dagbladet i 2004 [2]: ...den amerikanske journalisten Joan Peters' famøse bok «From Time Immemorial» fra 1984. Utgivelsen ble grundig diskreditert av fagfolk da den kom, bl.a. av Israels ledende historiker på palestinsk historie, Yehoshua Porath, som i en anmeldelse [3] i The New York Review of Books avfeide boka som en samling gamle høyre-sionistiske myter bygget på selektiv kildebruk og uholdbare tolkninger.

Boka ble like etter lansering i 1984 systematisk gjennomgått av statsviteren Norman Finkelstein i hans doktorgradsavhandling fra Princeton university. Finkelstein har karakterisert boka som «et storstilt bedrag». Norman Finkelstein har også hevdet at utdrag fra Alan Dershowitz' bok «A Case for Israel» er plagiert fra Peters' bok. [4] Alan Dershowitz har imidlertid avvist disse påstandene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Twain, Mark: The Innocents Abroad. London and Glasgow: Collins, 1954: 262, 270, 276, 286, 291, 323
  2. ^ Norman Finkelstein: Image and Reality og the Israel-Palestine conflict; kap. 2