Joachim Gotsche Giæver

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Joachim Gotsche Giæver
Født15. aug. 1856[1]Rediger på Wikidata
Lyngen kommune
Død29. mai 1925Rediger på Wikidata (68 år)
Chicago
BeskjeftigelseArkitekt, sivilingeniør Rediger på Wikidata
Utdannet vedTrondhjems Tekniske Læreanstalt
NasjonalitetNorge
USA

Joachim Gotsche Giæver (Giaver) (født 15. august 1856 i Jøvik i tidligere Ullsfjord kommune (nå Tromsø), død 29. mai 1925 i Chicago, USA) var en bygningsingeniør som ble ekspert på broer og skyskrapere.

Bakgrunn og jernbaner[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av Jens Holmboe Giæver og Hanna Birgithe Holmboe av slekten Holmboe og ble uteksaminert fra Trondhjems Tekniske Læreanstalt i 1881. Han var den nest yngste i en søskenflokk på 13 barn der sju av søsknene allerede var døde.[2][3] Året etter emigrerte han til USA og fikk jobb som teknisk tegner i Pacific Railroad Company at St. Paul Minn, et jernbaneselskap i Minnesota.

Pittsburgh og New York City[rediger | rediger kilde]

Han giftet seg i 1883 med Caroline Lovise Schmedling (1864–1933) fra Trondheim. Samme året dro han til Pittsburgh, Pennsylvania for å arbeide i brobyggeselskapet Schiffler Bridge & Iron Co.. Han sto bak flere broer som gikk over elvene Allegheny og Monongahela. I 1886 designet han rammeverket som Frihetsgudinnen i New York er festet i, basert på Gustav Eiffels tegninger.[4]

Chicagotiden[rediger | rediger kilde]

Giæver var i 1891 teknisk nestleder ved World's Columbian Exposition i Chicago. Fra 1898 til 1915 var han sjefsingeniør for D. H. Burnham & Company i Chicago.[5][6] Han gikk i 1916 inn sammen med Frederick P. Dinkelberg i firmaet Giaver and Dinkelberg, de tegnet blant annet den vakre bygningen 35 East Wacker Drive, «Jewelers building», som den gang var Amerikas største bygning som ikke sto i New York City.[7] Det ble hans siste byggverk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ oppført som Joachim Giæver, www.strindahistorielag.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Kind, Jørgen Johannessen (1. novemebr 2019): «Uten Joachim hadde Frihetsstatuen blåst over ende», Klikk.no
  3. ^ Årdal, Ole Kristian : «Noregs ukjente skyskraparkonge», NRK
  4. ^ STRUCTUREmag – Structural Engineering Magazine, Tradeshow: Joachim Gotsche Giaver
  5. ^ Meyer, Michael Holmboe : «Norwegian-American Engineer saved Statue of Liberty», The International Forum for Culture and Literature for Peace Arkivert 4. mars 2015 hos Wayback Machine.
  6. ^ Berglund, Nina (28. november 2011): «Norway’s own link to Lady Liberty», Newsinenglish.no
  7. ^ 35 East Wacker Drive (Chicago Architecture Info)

Litteratur[rediger | rediger kilde]