Jerome Ravetz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jerome Ravetz
Født1929[1][2][3]Rediger på Wikidata
Philadelphia
BeskjeftigelseFilosof, matematiker Rediger på Wikidata
Utdannet vedSwarthmore College
Trinity College
University of Cambridge[4]
NasjonalitetUSA
UtmerkelserFulbright-programmet

Jerome Ravetz (født 1929) er en miljøkonsulent og professor i vitenskapsfilosofi, mest kjent for hans bøker som utfordrer antagelsen om vitenskapelig objektivitet, samt diskuterte vitenskapskrigen («science wars») og postnormal vitenskap «post-normal science».

Biografi[rediger | rediger kilde]

Etter annen verdenskrig, gikk USA gjennom en periode med anti-kommunisme betegnet som mccarthyisme. Ravetz vokste opp i en venstreorientert familie, og selv om han aldri var medlem av det amerikanske kommunistpartiet ble han da kalt en medløper. Han reiste til England på et Fulbright-stipend, og returnerte for å fullføre studiene, giftet seg, og tok en jobb i 1955 da hans amerikanske pass ble inndradd. Det ble returnert i 1958 etter en avgjørelse av amerikansk høyesterett, og har fra 1962 besøkt USA mange ganger etter det. Han har besøkt Harvard-universitetet, Institute for Advanced Study, University of California, Santa Cruz, University of Texas at Dallas og Carnegie Mellon University.

Ravetz mottok en BA fra Swarthmore College i 1950 og en PhD i matematikk fra Trinity College, Cambridge University som en Fulbright-stipendiat i 1954. Han knyttet seg til Leeds University i 1957, hvor han underviste historie og vitenskapsfilosofi. I 1971 publiserte han sin innflytelsesrike bok Scientific Knowledge and Its Social Problems.

Ravetz er mest kjent som forfatter av bøker som stiller spørsmål ved usikkerhet og etikk i den sosiale utførelsen av vitenskap. Hans første bok var et tidlig forsøk på å skifte vitenskapsfilosofien fra epistemologi til sosial og etiske aspekt ved vitenskapen.[5] Med Silvio Funtowicz skapte han senere NUSAP-notasjonssytemet for usikker informasjon og teorien postnormal vitenskap.

Fra 1977 til 1978 var han medlem av Genetic Manipulation Advisory Group. Han var medforfatter av Uncertainty and Quality in Science for Policy med Silvio Funtowicz i 1991[6] og skrev Cyberfutures: Culture and Politics on the Information Superhighway i 1996.[7] Hans siste bok er A No-Nonsense Guide to Science.[8]

For tiden er Ravetz en uavhengig og selvstendig næringsdrivende konsulent som arbeider i hovedsak med problemer rundt håndtering av usikkerhet i risikostyring og miljøspørsmål. Ravetz har en posiisjon som Associate Fellow ved Institute for Science, Innovation and Society[9] ved University of Oxford. Dette instituttet var tidligere kjent som James Martin Institute for Science and Civilization.

Sitater[rediger | rediger kilde]

«Wherever there's a system, there's a racket to beat it.» – Jerome Ravetz (1971/1976)

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ MAK, oppført som Jerome R. Ravetz, PLWABN-ID 9810597451605606[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Korean Authority File, Koreas nasjonalbibliotek-ID KAC200703256[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ LIBRIS, oppført som Jerry Ravetz, SELIBR 317649, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Mathematics Genealogy Project[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Ravetz, 1979
  6. ^ Ravetz, 1991
  7. ^ Ravetz, 1996
  8. ^ Ravetz, 2005
  9. ^ «Jerome Ravetz – SBS Main > Centres > Institute for Science, Innovation and Society > Associate Fellows» (engelsk). University of Oxford. Arkivert fra originalen 24. mai 2011. Besøkt 25. mai 2011. «Centres > Institute for Science, Innovation and Society > Associate Fellows» 

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]