Jerngarden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
De fascistiske «legionærene» i Jerngarden ble kalt «grønnskjorter» (rumensk Cămăşile verzi) etter sine grønne uniformsskjorter og -jakker. Foto fra begravelsen av partilederen Corneliu Zelea Codreanu i november 1938.
Rumensk frimerke fra ca. 1940 med Jerngardens symbol

Jerngarden (på rumensk Garda de Fier) er en betegnelse på en ultranasjonalistisk, antisemittisk, fascistisk bevegelse og et politisk parti i Romania fra 1927 og til andre verdenskrig.

Bevegelsen ble grunnlagt av den dynamiske og karismatiske Corneliu Zelea Codreanu den 24. juli 1927 som Erkeengelen Mikaels Legion (Legiunea Arhanghelului Mihail), og ble ledet av ham til hans død i 1938.

I mars 1930 dannet Codreanu Jerngarden som en paramilitær politisk gren av legionen og dette navnet gikk etterhvert over til å ble betegnelsen på hele bevegelsen. I juni 1935 skiftet bevegelsen igjen navn til Alt for fedrelandet (Totul pentru Țară) partiet.

Medlemmene gikk med grønne uniformer, som skulle symbolisere fornyelse; og de ble referert til som «grønnskjortene» (Cămășile verzi), og de hilse hverandre med den romerske hilsen, med strak høyre arm.

Bevegelsen tok i bruk en sterk propaganda, med semireligiøse innslag og marsjer, patriotiske sanger og frivillige arbeidstjeneste og ønsket å fremstille seg som et alternativ til de angivelige korrupte og udugelige politiske partiene. Organisasjonen bar preg av å være en religiøs sekt med nasjonale politiske målsetninger. Absolutt lydighet til Codreanu var en plikt, nye medlemmer måtte drikke de andres blod og alle gikk med små skinnposer rundt halsen med fedrelandets jord.

Jerngarden var den sterkeste fascistiske bevegelse utenom Tyskland og Italia i mellomkrigstiden. I valgene i 1936 og Jerngardens parti (TPT) ble det tredje største. En del medlemmer deltok i den spanske borgerkrigenFrancos side. Etter at kongen innførte diktatur i 1938, ble Codreanu og en del andre sentrale ledere drept. I 1939 drepte de statsminister Armand Călinescu i et attentat, Călinescu hadde i tiden før dette slått ned på Jerngarden ved å arrestere og henrette personer derfra. General Ion Antonescu grep da makten og innførte et autoritært tyskvennlig styre med støtte fra Jerngarden.

Under krigen gikk de inn i 1940 inn i den tysk-kontrollerte regjeringen. I maktposisjoner sto de for en hard antisemittisk politikk og gikk aktivt inn i jødeutryddelsene. Men de var for ytterliggående for de andre tysk-vennlige kretsene og ble allerede 24. januar 1941 kastet ut av regjeringen i et tysk-støttet militærkupp. Under disse urolighetene gjennomførte medlemmer av Jerngarden særdeles bestialske massakrer i București. Etter dette gikk bevegelsen i oppløsning, hvor ledelsen enten ble fengslet eller flyktet til Tyskland.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]