Jernbaneulykken i Nosaby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jernbaneulykken i Nosaby (svensk: Järnvägsolyckan i Nosaby eller Tågolyckan i Nosaby) inntraff den 10. september 2004 klokken 9.07 i byen Nosaby i Kristianstad kommune, Sverige.

Ulykken[rediger | rediger kilde]

Klokken 7.33 gikk tog 357 fra Karlskrona til Malmö. Ifølge vitner skulle en lastebil kjøre over jernbaneovergangen ved Nosaby kirke mens bommene skulle stenges klokken 9.00. Toget kjørte inn i lastebilens tilhenger og tilhengerens innhold, pellets, ble spredt ut over et stort område. Lastebilen ble slengt framover og inn i en annen lastebil som ventet på at bommene skulle åpne.

Den første vognen sporet av totalt og roterte 180º. Den andre og tredje vognen sporet også av og skinnene og banevollen ble ødelagt.

To førere som var lengst framme i toget døde og 47 passasjerer ble skadet.

Rettsprosess[1][2][3][rediger | rediger kilde]

Lastebilsføreren hevdet at han ikke så at bommene skulle stenges fordi han «ble blendet av solen».[4] Han ble dømt for ikke å kjøre ut fra overgangen gjennom bommene. I stedet gikk han ut av lastebilen og prøvde å løfte bommene og lastebilen ble stående igjen på overgangen. Den 19. desember 2005 ble han dømt av Kristianstads tingsrätt til fengsel i 1 år og 2 måneder for uaktsomhet i trafikken og for at ha forårsaket død og kroppsskader[5].

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]