Jernbane.net

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Roverud stasjon
Roverud stasjon ilgodshus

Jernbane.net er et nettsted dedikert til å dokumentere jernbanedriften og jernbanemiljøer i Norge så vel som utenfor landets grenser.

Historie[rediger | rediger kilde]

Jernbane.net begynte som ett nettbasert hobbyprosjekt under daværende NJK Lokalavdeling Solør Odal på Roverud stasjon på Solørbanen. Opprinnelige var det tenkt å kommunisere med medlemmer i NJK Lokalavdelingen ved hjelp av Internett. Behovet for lagringsplass av bilder var derfor lite, og det første Jernbane.net ble derfor lastet opp til en privat nettadresse.

Den første administrasjonen[rediger | rediger kilde]

  • Marianne Evensen, var den gang tillitsvalgt i NJK Hovedstyret. Hun hadde ansvaret for design og plasseringer av bilder i det opprinnelige bildegalleriet. Hun var aktiv med dette fram til aug. 2001.
  • Laurenz Edelman, var den som kunne teknikken og kunne presentere nettstedet på World Wide Web. Han overlot stafettpinnen til sin etterkommer høsten 2012.
  • Ronny Maarud, er hovedansvarlig for sidene.

Adminstrasjon og vedlikehold av galleriene[rediger | rediger kilde]

Bildegalleriet på Jernbane.net inneholder per august 2015 om lag 115.000 bilder fra stort sett hele verden. Bilder som deles med Jernbane.net kontrolleres og sorteres inn i gallerier av administratorene som vedlikeholder galleriene på sin fritid. Jernbane.Net har i flere år knyttet til seg personer som deltar i å administrere og vedlikeholde bildegalleriene. Uten frivillig innsats ville det være vanskelig å ha en så stor bredde i bildebiblioteket.

Sidene kan nå vedlikeholdes fra en hvilken som helst terminal uansett plassering i verden. Det vesentlige og overordnede tekniske arbeid med utviklingen foregår fra Aabenraa i Danmark, og fra Dokka i Norge.

Postvogna[rediger | rediger kilde]

Nettstedet inneholdt fra starten av ett enkelt diskusjonsforum, som etter hvert utviklet seg til å bli Postvogna. Navnet Postvogna ble kopiert fra Svenska Järnvägsklubben som allerede hadde ett nettbasert diskusjonsforum som omhandlet jernbane.

Designet på sidene var til å begynne med laget med en mørk brun farge som lasten på enkelte jernbanevogner som gikk ut fra blant annet Oslo. Vognene kaltes hos Norges Statsbaner og på folkemunne for Pudrett vogner. Postvogna var for mange synonym med skitt og den fikk derfor dette tilnavnet.

Diskusjonsforum på Internett var en ny oppfinnelse. I Postvognas barndom var det uenighet om man kunne diskutere både interne og eksterne foreningsaker i Norsk Jernbaneklubb. Etter noe tid ble det innført obligatorisk registrering av navn for å kunne delta i diskusjoner og å bygge opp bildebiblioteket.

Bildegalleriene[rediger | rediger kilde]

Jernbane.net laget tidlig en løsning for å opparbeide ett internettbasert bildebibliotek om jernbaner og det som hører til. Den første oppbygging av gallerier pågikk helt manuelt ved att hvert bilde som kom inn til redaksjonen ble lagt til i en del av galleriet ved hjelp av html-koding. Dette var arbeidskrevende og senere ble bildegalleriene bygget opp i en digital database.

Alle bilder som ble vist i galleriet ble fortsatt oversendt enten på email, eller ved at Jernbane.net fikk en ekstern lagringsenhet oversendt i posten. Noen av deltagerne hadde knyttet seg til andre gratis lagringssteder på Internett. På den måten kunne brukerne vise hverandre bilder i diskusjonsforumet Postvogna.

Bildeopplastingen[rediger | rediger kilde]

Etter en periode med prøvedrift ble den første bilde opplasting siden gjort tilgjengelig for alle registrerte brukere. Etter hvert er opplasting og deling av øyeblikksbilder gjort mulig på nettstedet, da det i 2011 ble utviklet en løsning som gjør opplasting av digitaliserte bilder direkte fra din mobiltelefon i jpeg/jpg format mulig.

For at den som ikke har evne og interesse av bildebehandling ved hjelp av fotoprogrammer, finnes en mulighet til å delta ved hjelp av en tredje opplastingside. Der komprimeres bildene til brukelig format. Dette gjør at alle kan dele sine bilder, uansett grad av fototeknisk kunnskap.

Opplastingssiden er utviklet slik at en registrert bruker på forhånd kan sortere sine bilder til rett galleridel. Dette letter arbeidet for de frivillige administratorene. Den opprinnelige bildeopplastningen inneholder i dag mulighet til å geotagge bilder slik at den som besøker bildebiblioteket enkelt kan se hvor bildet er tatt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]