Jeppe på bjerget (1933)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Jeppe på bjerget (film)»)
Jeppe på bjerget
orig. Jeppe på bjerget
Generell informasjon
Sjangerkomedie
Utgivelsesår1933
Prod.landNorge
Lengde83 min.
Språknorsk
Bak kamera
RegiPer Aabel,
Harry Ivarson
ManusforfatterLudvig Holberg,
Leif Sinding,
Harry Ivarson
MusikkAlf Peaters
SjeffotografReidar Lund
KlippHarry Ivarson,
Leif Sinding
Foran kamera
MedvirkendeHauk Aabel,
Lydia Opøien,
Thomas Thomassen,
Erling Drangsholt,
Ellen Sinding,
Einar Tveito,
Elsa Sandø
Annen informasjon
FilmformatS/H
Prod.selskapViking-Film
Eksterne lenker
Hauk Aabel (1869–1961) hadde rollen som Jeppe. Her fra suksessrevyen Ola Lia (1904).

Jeppe på bjerget er en norsk film fra 1933. Filmen er basert på skuespillet Jeppe på Bjerget av Ludvig Holberg. Regien var ved Per Aabel og Harry Ivarson. Pers far Hauk Aabel hadde hovedrollen som Jeppe.

Leif Sinding ledet produksjonen, Egil Sætren hadde ansvaret for dekorasjoner og Fritz Gebhardt for lyden.

Handlingen[rediger | rediger kilde]

Jeppe på Berget er en stakkars bonde som drikker for mye. Hans kone, Nille, er streng og slår ham ofte med Mester Erik. En dag det er torvdag sier Nille til Jeppe at han skal dra å kjøpe to pund grønnsåpe. På veien går Jeppe innom skomaker Jacob, i håp om at han ville gi ham for en skilling brennevin i kreditt. Men skomaker Jacob vil ikke gi Jeppe kreditt, isteden bruker han av de pengene han skulle kjøpe grønnsåpe for. På veien fra skomaker Jacob tenker han at han gjerne skulle hatt brennevin for en skilling til og han drar tilbake. Der drikker han bort flere skilling og blir full. Da han blir ført ut av Jacob klarer ikke beina å holde ham mer. Han faller om og blir liggende.

Baron Nilius og hans følge er ute og går da de oppdager Jeppe liggende på bakken. Erik lakei gjenkjenner ham og foreslår at de skal gjøre ap med Jeppe. Han foreslår at de skal kle helt av ham og legge han i baronens beste seng, og om morgenen når han våkner, skal de late som om han var baronen. Når han så forsto at han var baronen, skulle de drikke ham full og legge han i hans gamle klær på den samme møddingen. Da ville han innbille seg at han hadde vært i paradis. Baronen og de andre syntes ideen er god, så de gjorde det.

Jeppe våkner opp i baronens fine seng. Han er forvirret og vet ikke hvem han er. Kan det være en drøm? Kan han være i paradis? Er han en keiser? Etterhvert sier han til kammertjeneren at han ikke er baronen, men Jeppe Nielsen. Da sender kammertjeneren bud på to doktorer. De to doktorene klarer å overbevise Jeppe at han er baronen, og at det andre bare er innbilning.
Jeppe setter seg til bords for å spise. Han snyter seg med fingrene og spiser med hendene, store mengder mat går ned. Han er vond god mot baronens tjenere. Ringer som baronen har gitt, sier Jeppe de skal levere tilbake. Han sier at de ikke skal ha noe lønn og at ridefogden skal henges. Ridefogdens kone kaller han også inn, han vil spise med henne. Jeppe blir bare fullere og fullere, og til slutt faller han om snydens full. Da legger baronen, som har spilt tjener, og hans medhjelpere Jeppe på en mødding iført hans gamle klær.

Jeppe våkner opp på møddingen. Skuffet konstaterer han at kjenner igjen den gamle Jeppe på Bierget. Nille er ute og leter etter Jeppe og finner han sovende. Hun klasker til ham med Mester Erik og vil ha et svar på hvorfor han ikke hadde kjøpt såpen. Han sier at han ble opptatt i paradis, men blir selvfølgelig ikke trodd.

Jeppe blir hentet av tre bevæpnede menn og ført til retten hvor han beskyldes for å ha sneket seg inn i baronens hus, iført hans klær og tyrannisert hans tjenere. Jeppe dømmes til å omkomme av gift og så henges opp i en galge. Før han dør ber han om å få litt brennevin. Dommeren heller giften som egentlig bare er en dvaledrikk, inn i brennevinet.

Mens Jeppe henger i galgen, gråter Nille og sier at hun angrer for at hun var så hard mot ham. Jeppe våkner opp fra dvalen og begynner å snakke til henne. Begge tror at han er et gjenferd, helt til dommeren sier at han virkelig lever. Jeppe blir glad, og dommeren gir ham fire riksdaler som han kan kose seg med. Samtidig sier han at han skal si fra hvis hans kone slår ham. Jeppe reiser så til Jacob hvor han drikker for tolv skilling.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]