Jens Heppner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jens Heppner
Født23. des. 1964Rediger på Wikidata (59 år)
Gera
BeskjeftigelseSykkelrytter Rediger på Wikidata
NasjonalitetTyskland (1990–)
Øst-Tyskland (–1990)
UtmerkelserSilbernes Lorbeerblatt
DisiplinLandeveissykling

Jens Heppner (født 23. desember 1964 i Gera, Tyskland) er en tidligere tysk proffsyklist. Han begynte å sykle aktivt i 1974, og syklet for Team Telekom, nå T-Mobile Team, fra 1992 og frem til og med 2002. I løpet av denne perioden deltok han flere ganger i Tour de France og Giro d'Italia, og karrierens høydepunkt kom nok i 1992, da han ble nummer 10 sammenlagt i Touren.
Et annet høydepunkt kom på slutten av karrieren, i 2002. Dette året stilte T-Mobile med et rent B-lag i Giroen, og det eneste målet de hadde var å gå i brudd for å prøve å få noen etappeseire. På en av de første etappene kom Heppner med i et brudd som gikk hele veien til mål, og avstanden ned til hovedfeltet var på over 5 minutter. Heppner var best plassert i sammendraget av de i bruddet, og tok følgelig over sammenlagtledelsen. Etterhvert var det tid for både fjelletapper og tempoetappe, og i og med at Heppner var 37 år og godt over toppen karrieremessig, trodde alle ekspertene at Heppner i løpet av en eller to slike etapper ville måtte gi fra seg trøyen. Noe som ikke gjorde det lettere for Heppner, var at nesten hele laget, som bestod av "gamlinger" og "unggutter", var elendige i fjellene. Den eneste som var i stand til å hjelpe ham var den da 23 år gamle Matthias Kessler. Sammen kjempet de innbitt mot ryttere som var mye bedre klatrere enn dem. De klarte å minimere tapet opp fjellene, og kjørte som gale nedover for å tette lukene. Heppner tapte tid på hver fjelletappe, men gang på gang viste han at eksperter ikke alltid har rett, og klarte å beholde trøyen. Det var nok hovedsakelig to grunner til at Heppner klarte dette: trøyen gir en utrolig motivasjon og det han manglet fysisk tok han igjen i rutine. På tempoen tapte han så mye i starten at det så ut som om han skulle miste ledelsen, men det viste seg at han hadde disponert rittet perfekt og tapte minimalt på slutten. På en av de siste fjelletappene var det dessverre tomt for ham, og han måtte gi fra seg ledelsen til Cadel Evans. Noen dager senere måtte Heppner bryte, og mistet dermed kanskje en plassering rundt de 10 beste sammenlagt.
I 2002 fylte Heppner 38 år, og T-Mobile ledelsen mente det var på tide at han fant seg et annet lag. Dette førte til at han fra og med 2003-sesongen syklet for det tyske kontinentallaget Team Wiesenhof, som i 2007-sesongen heter Team Wiesenhof-Felt. Heppner syklet for Wiesenhof frem til han la opp i 2005. 24. august dette året syklet han sitt siste ritt i Jena, hvor nesten hele den tyske sykkeleliten deltok. Rittet endte med seier til Heppner, etter at han slo Jan Ullrich i spurten.

Etter at han la opp begynte han i støtteapparatet til Wiesenhof, og er nå sportsdirektør i laget. Når Team Wiesenhof-Felt oppløses i oktober, vil Heppner trekke seg ut av hele sykkelsporten.

Lag[rediger | rediger kilde]

Viktigste resultater[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]