Jeg er Dina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Jeg er Dina
orig. Jeg er Dina
Nasjonalitet Norge Norge
Språk Norsk
Sjanger Drama
Regissør Ole Bornedal
Manus Ole Bornedal, Jonas Cornell
Produsent Per Holst Axel Helgeland
Medvirkende Maria Bonnevie
Gérard Depardieu
Pernilla August
Bjørn Floberg
Wenche Foss
Christopher Eccleston
Musikk Marco Beltrami
Sjeffotograf Dan Laustsen
Filmselskap Northern Lights
Utgitt Norge 8. mars 2002
Lengde 125 min

Jeg er Dina er en norsk/dansk/svensk film fra 2002 som er basert på Herbjørg Wassmos roman Dinas bok. Filmen er en fortelling som handler om lensmannsdatteren Dina som forvolder sin mors død, og hva det gjør med Dina som menneske. Maria Bonnevie fikk Amanda-prisen som beste kvinnelige skuespiller i 2002 for sin rolle som Dina. Filmen var også nominert som årets beste film.

Handling[rediger | rediger kilde]

Dina som er datteren til lensmannen er en helt vanlig jente helt til hun forårsaker moren sin død, hun er da fem år gammel. Morens død fører til at Dina får sjokk og mister taleevnen. Hun har ikke noe nært forhold til sin far lensmannen og hun isolerer seg i sin egen verden. Da faren ansetter musikkstudenten Lorch som huslærer blir livet lettere. Dina har talent for musikk og cellospilling. Da Dina blir 16 år gifter faren henne bort til sin kamerat Jacob. Etter en tid forårsaker Dina Jacob sin død. Dina har et voldsomt følelsesliv med sterke erotiske lengsler. Hun har et seksuelt forhold til stallgutten Tomas og får med han sønnen Benjamin som hun ikke har noen morskjærlighet for. Hun lever i sin egen verden der hun føler hun har kontakt med sin avdøde mor, noe hun snakker åpent om til andre. Dina får seg en elsker, en russisk mann. De har et langt kjærlighetsforhold. Da Dina tror at Leo som mannen heter skal reise bort for godt skyter hun han. Hennes sønn Benjamin er et forferdet vitne til det som skjer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

norske filmstubbDenne norske filmrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.