Jean le Rond d'Alembert

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Jean le Rond d'Alembert
Pastell av Maurice Quentin de La Tour

Jean le Rond d'Alembert (født 16. november 1717 – død 29. oktober 1783) var en fransk matematiker, fysiker og filosof. Han er kjent som den ene av hovedredaktørene (sammen med Denis Diderot) av den store franske encyklopedien Encyclopédie. d'Alembert bølgelikning er oppkalt etter han.

d'Alembert var født i Paris som uekte barn av skribenten Claudine Guérin de Tencin og en artillerioffiser. Mora etterlot det nyfødte barnet på trappa til kirka Saint-Jean-le-Rond de Paris. Som skikken var, fikk barnet navn kirkas skytshelgen. Jean kom deretter i fosterhjem hos en glassmester. Faren betalte for sønnens underhold og utdanning i hemmelighet, men ønsket ikke å vedkjenne seg farskapet offentlig. D'Alembert studerte jus og humanvitenskaper ved jansenistskolen Collège des Quatre-Nations. Her ble han forsøkt styrt i retning av teologiske studier; i stedet tok han en toårig juridisk utdanning og ble utnevnt til advokat i 1738.

D'Alembert hadde imidlertid studert medisin og matematikk på egen hånd, og i 1739 leverte han sin første matematiske avhandling til det franske vitenskapsakademiet Académie des sciences. For øvrig tilegna han seg omfattende kunnskaper i latin, og på sine eldre dager vant han stor anerkjennelse for sine oversettelser av Tacitus.

I 1740 leverte han sitt neste bidrag til vitenskapsakademiet, en avhandling om væskedynamikk med tittelen Mémoire sur la réfraction des corps solides. Her forklarer han fenomenet refraksjon på et teoretisk grunnlag. Han utforma også det som kalles D'Alemberts paradoks. I en alder av 23 ble han innvotert i Académie des sciences, og 1754 ble han medlem av Académie française.[1] I 1746 ble han innvalgt i Det prøyssiske vitenskapsakademiet[2] og av Royal Society i 1748.[3]

D'Alembert besøkte flere litterære salonger i Paris, særlig Madame Geoffrins, marquise du Deffands og Mademoiselle de Lespinasses salonger. Her møtte han Denis Diderot. Han forelsket seg dypt og varig i de Lespinasse og levde i en lenge periode sammen med henne.

Da arbeidet med Encyclopédie begynte på slutten av 1740-tallet ble d'Alembert engasjert som medredaktør med ansvar for matematikk og naturvitenskapene. I sin tid som redaktør og medarbeider skrev han over 1000 artikler for leksikonet. Hovedtyngden ligger på naturvitenskapelige emner, men han skrev også musikkhistorsike artikler.

Sine siste år led han av sviktende helse, og døde av et blæreonde. D'Alembert var en overbevist og offentlig kjent ateist, og ble gravlagt i en umerka grav.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1]
  2. ^ Jean d'Alembert: science and the Englightenment Av Thomas L. Hankins, s26
  3. ^ The Royal Society, Library and Archive catalogue

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Jean le Rond d'Alembert – bilder, video eller lyd