Jean Seberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Jean Seberg (født 13. november 1938 i Marshalltown, Iowa, død 30. august 1979 i Paris, Frankrike) var en amerikansk skuespillerinne.

Hennes familie var lutherske og av svensk, engelsk og tysk avstamning. Seberg studerte ved University of Iowa før hun begynte som skuespiller. Seberg spilte i til sammen 37 filmer vekselvis i Hollywood og i Frankrike, inkludert Breathless (1960), den musikalske Paint Your Wagon (1969) og katastrofe-filmen Airport (1970). På toppen av sin karrieren stoppet Seberg plutselig å opptre i Hollywood-filmer. Visstnok var hun ikke fornøyd med de rollene hun hadde blitt tilbudt, og noen av dem, bemerket hun, var på grensen til pornografi. Noen har hevdet at hun ble svartelistet fra filmindustrien på grunn av en beryktet svertekampanje fra FBI på grunn av visse aspekter i hennes personlige liv. Andre har avvist at noen slik svartelisting noensinne fant sted.

I august 1979 ble Seberg funnet død i baksetet på bilen sin, som var parkert nær henne leilighet i Paris, Frankrike. Politi-rapporten fastslo at hun hadde tatt en massiv overdose av barbiturater og alkohol. «Sannsynlig selvmord» ble til slutt avgjort som den offisielle dødsårsaken av det franske politiet. Imidlertid er det ofte blitt stilt spørsmål ved hvordan hun kunne ha kjørt en bil med den store mengden av alkohol som fantes i kroppen hennes, og uten de korrigerende linser hun trengte for å kjøre bil. Et år senere begikk hennes tidligere ektemann Romain Gary også selvmord. Seberg ble gravlagt på Cimetière du Montparnasse i Paris, Frankrike. I 1995 ble en dokumentar om hennes liv produsert av regissør Mark Rappaport.