Javid Afsari Rad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Javid Afsari Rad
Javid Afsari Rad på scenen i 2017
Foto: Tore Sætre
Født1965Rediger på Wikidata
Isfahan
BeskjeftigelseKomponist Rediger på Wikidata
NasjonalitetIran
Musikalsk karriere
InstrumentSantur

Javid Afsari Rad (født 1965 i Esfehan i Iran) er en iransk musiker som spiller klassisk persisk musikk. Han ble utnevnt til statsstipendiat i statsbudsjettet for 2017.[1][2]

Afsari Rad spiller en rekke instrumenter, men har det gamle strengeinstrumentet santur som hovedinstrument. Han har vært elev av Faramarz Payvar og Parviz Meshkatian. Han er nå bosatt i Oslo.

Kringkastingsorkestret hadde høsten 2006 en konsert hvor Javid Afsari Rad hadde komponert flere av verkene, og også medvirket som solist. Utover dette har han også fremført sin musikk i en rekke land, og deltatt på både nasjonale og internasjonale festivaler.

Musikken Afsari Rad spiller er nært knyttet til persisk poesi. Melodiene han skriver eller improviserer har ofte utgangspunkt i dikt. Dikteren Jalal ad-Din Muhammad Rumi, som levde på 1200-tallet, har gitt navn til Afsari Rads ensemble Rumi Arkivert 27. desember 2013 hos Wayback Machine..

I løpet av sin karriere har Javid Afsari Rad opptrådt på festivaler i Europa, Asia, Afrika og Sør-Amerika. Han har spilt med en lang rekke sentrale musikere i Norge og i utlandet, blant andre den indiske fløytisten Hariprasad Chaurasia, Knut Reiersrud og KORK.

Priser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statsstipend til Javid Afsari Rad; ballade.no, 6.10.2016
  2. ^ Intervju Arkivert 9. november 2013 hos Wayback Machine. med Javid Afsari Rad på Ballade.no Arkivert 9. november 2013 hos Wayback Machine.
  3. ^ «KORK-prisen». Arkivert fra originalen 28. desember 2013. Besøkt 27. desember 2013. 
  4. ^ «Rolf Gammleng-prisen til åtte kunstnarar». framtida.no. 5. november 2018. Besøkt 10. november 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]