Jason og det gylne skinn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Jason and the Argonauts»)
Jason og det gylne skinn
orig. Jason and the Argonauts
Generell informasjon
SjangerFantasy / Eventyr
Utgivelsesår1963
Prod.landStorbritannia / USA
Lengde1 t. 44 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense12 (Norge)
Bak kamera
RegiDon Chaffey
ProdusentCharles H. Schneer
ManusforfatterBeverley Cross
Jan Read
MusikkBernard Hermann
SjeffotografWilkie Cooper
KlippMaurice Rootes
Foran kamera
Hovedrolle(r)Todd Armstrong
BirollerNancy Kovack
Honor Blackman
Gary Raymond
Annen informasjon
BudsjettUSD 3 million
Prod.selskapCharles H. Schneer Productions
Premiere19. juni 1963 (USA)
12. desember 1963 (Norge)
Eksterne lenker

Jason og det gylne skinn (originaltittel: Jason and the Argonauts) er en britisk-amerikansk eventyr- og fantasyfilm fra 1963 regissert av Don Chaffey. Filmen handler om sagnhelten Jason, som reiser til verdens ende på jakt etter Det gylne skinn, hvis magiske kraft kan hjelpe ham med å gjenerobre sin fars kongerike. Hovedrollen spilles av Todd Armstrong, mens sentrale biroller spilles av Nancy Kovack, Honor Blackman og Gary Raymond. Filmen huskes best for Ray Harryhausens stop-motion-effekter og regnes både for Harryhausens beste film og en av de beste som er basert på gresk mytologi.

Filmen er basert på legenden om Det gylne skinn, som omtales i Apollonios Rhodios' dikt Argonautika, skrevet i det 3. århundre f.Kr.

Handling[rediger | rediger kilde]

Scenen med Hydra
Honor Blackman i rollen som Hera

Handlingen følger sagnhelten Jasons reise til verdens ende på jakt etter Det gylne skinn, hvis magiske kraft kan hjelpe ham med å gjenerobre sin fars kongerike fra tronraneren Pelias, som stjal det fram ham for 20 år siden.

Med om bord på skipet Argo har han argonautene, som blant annet består av skipsbyggeren Argos, den luskede Acastus, den kloke Hylas og den sterke Herkules. I tillegg til dette har han en statue av gudinnen Hera, som kan gi ham opp til fem gode råd på reisen.

Underveis forelsker Jason seg i Medeia, og havner i store vanskeligheter slik som da han må kjempe mot de to flyvende harpyer, den kjempemessige bronsemannen Talos, de Knusende Klipper, havguden Triton, den syvhodede Hydra og sverdbevæpnede skjeletter. Jason, som har bygget Heras hode på båtmasten for å være nær henne, bruker raskt opp de fem gangene hun kan få dem ut av knipen, og da må de også klare seg selv.

Fra Olympen følges Jasons bedrifter med spenning av de greske guder, deriblant Zeus, Hera og Hermes.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Popularitet og økonomi[rediger | rediger kilde]

Jason og det gylne skinn ble ikke en like stor publikumssuksess slik som Harryhausens tre tidligere filmprosjekter, men den er utvilsom den som huskes best i ettertid.[1]

Produksjonskostnadene var på $3 millioner.[2]

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

Den ble meget godt mottatt av filmanmelderne, noe som gjenspeiles i at den har fått hele 93 % på Rotten Tomatoes.[3] Den amerikanske filmkritikeren Leonard Maltin har gitt den tre av fire stjerner.[4]

Dagsavisen gav den terningkast fem, VG fire og Aftenposten tre.[5] CINERAMA gav den terningkast fem i 2001 og skrev: Aktørene i filmen briljerer ikke med skuespill av topp klasse, men bidrar likevel til å beholde filmens eventyrpreg på en tillitvekkende og til dels humoristisk møte. Om humoren er tilsiktet eller ikke, vites ikke. Todd Armstrong som Jason, og Honor Blackman som guden Hera, er av de som medvirker til å gi filmen status som en klassisk eventyr- og fantasiberetning.[6]

Annet[rediger | rediger kilde]

Den gikk på norske kinoer under tittelen «Den store eventyrer», mens NRK sendte den i 1982 under tittelen «Jason og det gylne skinn».[7]

Den ble innspilt i Italia.[8]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Film Review: Jason And The Argonauts (1963)». HNN | Horrornews.net (engelsk). 15. juli 2018. Besøkt 15. januar 2020. 
  2. ^ Harryhausen, Ray (20. desember 2003). «Ray Harryhausen on making Jason and the Argonauts». The Guardian (engelsk). ISSN 0261-3077. Besøkt 15. januar 2020. 
  3. ^ «Jason and the Argonauts (C. Fresh)». Rotten Tomatoes. Besøkt 15. januar 2020. 
  4. ^ Maltin, Leonard (2. september 2014). Leonard Maltin's 2015 Movie Guide (engelsk). Penguin. ISBN 9780698183612. 
  5. ^ «Jason og det gylne skinn». www.filmfront.no. Besøkt 8. oktober 2017. 
  6. ^ «Filmguiden CINERAMA.no - DVD: Jason og argonautene (1963) - anmeldelse». cinerama.no. 24. juli 2001. Arkivert fra originalen 8. oktober 2017. Besøkt 15. januar 2020. 
  7. ^ VG - Rampelys (15.02.1982, s.45)
  8. ^ «AFI|Catalog». catalog.afi.com. Besøkt 15. januar 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]