Jarlshof

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jarlshof
Jarlshof
Jarlshof

Jarlshof er et stedsnavn på øya Mainland i øygruppa Shetland. Jarlshof ligger sør på Mainland, nær tettstedene Sumburgh og Grutness.

De aller første folkene som nådde Shetland landet sannsynligvis ikke langt fra Jarlshof for 5.000 til 6000 år siden. Det sørlige fastlandet viste seg å være en populær del av Shetland å bo i - mange forhistoriske bosetninger finnes i nærområdet på grunn av den større mengden dyrkbar jord. Jarlshof selv ble et attraktivt sted å bosette seg på grunn av de nærliggende ferskvannskildene og byggematerialene som er lett tilgjengelige på stranden.

I bronsealderen inkluderte bygninger i Jarlshof hus og en smie. Disse bygningene var delvis underjordiske, en teknikk som ga både strukturell stabilitet og isolasjon.

I jernalderen ble det bygget forsvarsbroer og rundhus. Selv om mye av strukturen har gått tapt på grunn av erosjon, var brokstårnet opprinnelig 13 meter høyt - med utsikt over de omkringliggende havene.

Fra det 9. til det 14. århundre var stedet viking området - med rektangulære bygninger som dekker det meste av stedet. Det var syv norrøne hus, et langhus, flere uthus for husdyr og en liten firkantet bygning med en stor ildsted - en badstue der vann ble kastet på varme steiner for å skape damp. Mange norrøne gjenstander ble avdekket, noe som ga ledetråder til livet på Jarlshof, inkludert fiskesøkker for dypvannsfiske og 150 vevstoler for å lage ull.

Det nyeste og mest synlige blant bygningene i Jarlshof er et middelalderske våningshus som ble omgjort til et festningshus av Robert Stewart, jarl av Orkney, og modernisert tidlig på 1600-tallet av sønnen Patrick Stewart, som omdøpte det til " Old House of Sumburgh ”. På slutten av 1600-tallet ble den forlatt.

Navnet ‘Jarlshof’ (som betyr jarlens hus) ble gitt til stedet av Sir Walter Scott, i romanen The Pirate. Riktig navn for stedet er Sumburgh, avledet av den gamle norrøne borgen. Da Sir Walter Scott besøkte stedet, var huset i ruiner, og det var nesten fullstendig dekket av sanddyner.

I 1897 skyllet en storm bort en del av kysten og avslørte disse gamle bygningene. Alvorlig arkeologisk utgravning startet først i 1925. Utgravningene fant et fantastisk utvalg av gjenstander, hvorav noen finnes i Shetland Museum. Jarlshof har nå et lite besøkssenter som er vel verdt å se!

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]