Jarl av Derby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Våpenskjoldet

Jarl av Derby er en engelsk adelstittel. Tittelen ble først benyttet av Robert de Ferrers, 1. jarl av Derby, under dens opprettelse i 1139. Den fortsatte i Ferrers-familien fram til 6. jarl ble fratatt sine eiendommer mot slutten av regimet til Henrik III av England, og døde i 1279. Ved en ny opprettelse i 1337 ble både tittelen og Ferrers-familiens eiendommer holdt av den kongelige familie. Tittelen ble slått sammen med kronen da Henrik IV av England tiltrådte kronen. Den ble opprettet på nytt for Stanley-familien i 1485.

Jarlen av Derbys andre titler er baron Stanley, av Bickerstaffe i Palatinatsgrevskap i Lancaster (opprettet 1832), og baron Stanley av Preston i Palatinatsgrevskap i Lancaster (opprettet 1886). Den 1. og 5. jarlene holdt også det tidligere baroniet Stanley, opprettet for den 1. jarlens far i 1456 og for tiden uten eier; 2. til 5. jarlene holdt baroniet Strange som ble opprett i 1299, for øyeblikket holdt av vicomte St Davids; og 7. til 9. jarlene holdt et annet baroni Strange, feilaktig opprettet i 1628.

Høflighetstittelen til arvingen av tittelen er Lord Stanley.

Flere etterfølgende generasjoner Stanley-jarlene, sammen med andre medlemmer av familien har vært framtredende medlemmer av det britiske konservative partiet, og minst en historiker har antydet at denne familiens rivaliserer med familien Cecil (markiene av Salisbury) som den enkeltstående viktigste familie i partiets historie. De var i tider en av de rikeste landeierfamiliene i England.

Den berømte Stanley Cup (Dominion Hockey Challenge Cup), mesterskapstrofeet til som overrekkes vinneren av sluttspillet i Dominion of Canadas National Hockey League. Det ble presentert til Canada av Frederick Stanley, 16. jarl av Derby, — et medlem av Stanley-familien — i 1892. Lord Stanley var generalguvernør av Canada fra 1888 til 1893.

Stanley-familiens sete er Knowsley Hall, i Merseyside i England.

Jarler av Derby, første opprettelse (1138)[rediger | rediger kilde]

Jarler av Derby, andre opprettelse (1337)[rediger | rediger kilde]

Baronene Stanley (1456)[rediger | rediger kilde]

Jarler av Derby, tredje opprettelse (1485)[rediger | rediger kilde]

Arvingen er den nåværende tittelholderens sønn Edward John Robin Stanley, Lord Stanley (født 1998)

Stanley-baronetter, av Bickerstaffe (1627)[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Coward, Barry: The Stanleys, Lords Stanley, and Earls of Derby, 1385–1672: The Origins, Wealth, and Power of a Landowning Family. (Remains Historical and Literary Connected with the Palatine Counties of Lancaster and Chester, 3d series, vol. 30) Manchester University Press (for the Chetham Society), 1983.
  • Kidd, Charles, Williamson, David (red.): Debrett's Peerage and Baronetage (1990). New York: St Martin's Press, 1990.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]