Japans sosialistparti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Japans sosialistparti
LandJapan
Grunnlagt2. november 1945
Nedlagt19. januar 1996
Etterfulgt avDet sosialdemokratiske parti
HovedkvarterNagatachō
IdeologiSosialisme sosialdemokrati pasifisme marxisme
Politisk posisjonVenstresiden

Japans sosialistparti (japansk: Nihon Shakai-tō) var et japansk politisk parti etablert i 1945. Det var det viktigste opposisjonspartiet i tiden fra 1955, da Japans liberaldemokratiske parti dominerte og satt med regjeringsmakten kontinuerlig fram til 1993.

Partiet ble Japans største i valget i 1947 og dannet i mai samme år regjering sammen med to andre partier under ledelse av partiets egen leder Tetsu Katayama. Regjeringen satt til mars 1948, da både regjeringen og partiet ble splittet som følge av stridigheter mellom radikale og moderate fraksjoner i sosialistpartiet. Sosialistpartiet ble gjenforent i 1955.

Partiet oppnådde sitt beste valgresultat i 1958, da det vant 33 prosent av stemmene ved valget til underhuset. Utover 1960-tallet opplevde partiet igjen splitteser og oppslutningen i valg sank. Japans sosialistparti var likevel stadig det ledende opposisjonspartiet. Det hadde nære forbindelser til fagbevegelsen, særlig fagforbund i offentlig sektor.

I august 1993 gikk Japans sosialistparti med i koalisjonsregjeringen til statsminister Morihiro Hosokawa. I slutten av april 1994 ble denne regjeringen erstattet av en koalisjonsregjering ledet av Japans liberaldemokratiske parti der Japans sosialistparti også ble med. I juni samme år ble en ny koalisjonsregjering dannet under en statsminister fra Japans sosialistparti, Tomiichi Murayama. Han ble den første statsminister fra sosialistpartiet og satt til januar 1996.

Etter valgnederlag i 1996 ble partiet splittet. En fraksjon dannet Det sosialdemokratiske parti, mens en annen gikk inn i det nydannede Det demokratiske parti.

Referanser[rediger | rediger kilde]