Jane Bolin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jane Bolin
Født11. apr. 1908[1][2]Rediger på Wikidata
Poughkeepsie
Død8. jan. 2007[1][2][3]Rediger på Wikidata (98 år)
Queens
BeskjeftigelseJurist, dommer Rediger på Wikidata
Utdannet vedWellesley College
Yale Law School
PartiDet republikanske parti
NasjonalitetUSA
GravlagtPoughkeepsie Rural Cemetery

Jane Matilda Bolin (født 11. april 1908, død 8. januar 2007) var den første afrikansk-amerikanske kvinna som tok eksamen ved Yale Law School. I 1939 blei hun dommer i familierettssaker i New York by, og hun var dermed den første svarte, kvinnelige dommeren i USA.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Bolin blei født i Poughkeepsie i New York som den yngste av fire søsken. Faren, Gaius Charles Bolin, var den første afrikansk-amerikaneren som gikk ut fra Williams College og blei advokat. Mora, Matilda Ingram Bolin (født Emery), var engelsk. Hun døde da Bolin var åtte år gammel.

Da Bolin studerte ved Wellesley College i Massachusetts, var det bare en annen svart student i kullet. Hun blei i stor grad oversett av de hvite studentene og bodde ikke på campus. Hun ønska å studere jus ved Yale Law School, men blei fraråda dette av en rådgiver på Wellesley, både på grunn av hudfarge og kjønn. Gode karakterer gjorde likevel at hun kom inn på Yale. Hun var der den eneste svarte studenten, og det var bare to andre kvinnelige studenter.

I 1931 tok hun juridisk eksamen som den første afrikansk-amerikanske kvinna ved Yale, og året etter fikk hun advokatgodkjenning i New York.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Hun arbeidde så en periode hos faren i Poughkeepsie. I 1936 stilte Bolin til valg for republikanerne til delstatsforsamlinga i New York, men tapte. Hun blei så ansatt ved byens juridiske kontor. I 1939 blei hun utnevnt til dommer i familiesaker (Domestic Relations Court, fra 1962 Family Court), ei stilling hun hadde fram til pensjonsalderen i 1979. I dommervervet arbeidde hun for å motvirke raseskille og fordommer i barneverns- og familiesaker. Også ellers var Bolin aktiv for retten til utdanning og for barns rettigheter for øvrig. Hun hadde styreverv i flere borgerrettsorganisasjoner, blant annet National Association for the Advancement of Colored People (NAACP), og mottok æresbevisninger fra flere universiteter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, oppført som Jane Matilda Bolin, Find a Grave-ID 17378984, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w61c63vn, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.nytimes.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]