James Su Zhimin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
James Su Zhimin
Født1932Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseKatolsk prest (1981–), katolsk biskop (1993–) Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetKina

James Su Zhimin eller Zhemin (født 1932 i Kina) er katolsk undergrunnsbiskop av Baoding i provinsen Hebei i Folkerepublikken Kina. Han har vært arrestert og holdt i skjul av kinesisk sikkerhetspoliti siden 1997.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Su Zhimin ble presteviet i 1981.

Biskop i Baoding[rediger | rediger kilde]

Han ble bispeviet til koadjutorbiskop av Baoding i 1993 av undergrunnsbiskop Peter Liu Guandong av Yixian i Hebei.

Han er en fremstående leder for undergrunnskatolikkene i Hebei, og antakelig den eneste undergrunnsbiskop som har møtt en amerikansk kongressrepresentant, kongressmann Christopher H. Smith som var på offisielt besøk i Kina i januar 1994. Umiddelbart deretter ble biskop Su arrestert og holdt i arrest i ni dager.

Biskop Su hadde allerede da tilbragt rundt 20 år i fengsel og arbeidsleirer. Han ble en gang så forslått at han fikk varige og alvorlige hørselsskader.

Han klarte å rømme fra politiarrest i april 1996 og klarte så å holde seg i skjul i drøyt ett år. Mens han var på frifot, skrev han åpent brev til folkekongressens stående komite og bad den om å «etterforske grundig den alvorlige pågående krenkelser av borgerrettighetene, iverksette egnede tiltak for å gjenopprette orden og kontroll for å sikre at borgerrettighetene og de mange religiøst troendes borgeres rettigheter trygges».

Han ble funnet etter 17 måneder hjemme hos en katolikk i byfylket Xinji, arrestert og ført bort av kinesisk sikkerhetspoliti 8. oktober 1997. Så ble han ikke sett før han den 14. november 2003 ble gjenkjent i hjerteavdelingen på Baoding Nr. 1 Sentralsykehus. Han var ikke innlagt under eget navn, og ble påpasset av 20 sikkerhetsoffiserer. Han hadde en øyenoperasjon og samtidig ble han behandlet for en hjertelidelse. Den 4. desember fikk hans slektninger besøke ham på sykehuset, men rett etter ble han ført bort av sine voktere på nytt, og er siden ikke blitt sett eller hørt fra (2008).

Mange utenlandske politikere og menneskerettighetsorganisasjoner har engasjert seg for å få ham satt fri.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]