Jakt (båt)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jakt er en bred, liten og hurtigseilende plattgattet frakteskute med én mast, trolig av nederlandsk opprinnelse. Jaktene hadde klyverbom og gaffelrigg med gaffelstorseil, toppseil og to eller tre forseil (fokk/klyver og eventuelt jager). Den hadde også som oftest en såkalt breifokk, et råseil med råa om lag ved gaffelkloa.[1][2]

Jakter under segl.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Betegnelsen jakt har sin opprinnelse i det hollandske uttrykket jacht eller jachtschip, som henviser til en hurtig seiler. Ordet er også opprinnelsen til det engelske uttrykket yacht, selv om denne betegnelsen beskriver en helt annen fartøytype – et større lystfartøy.

Om fartøyet[rediger | rediger kilde]

"Gjøa", Hardangerjakt som ble Amundsens ishavsskute.

Jakten ble først og fremst bygget som en frakteskute for fjorder og nære kyststrøk, men større, nybygde jakter kunne også settes i fart over Atlanterhavet.

Båttypen ble bygget på grunnlag av de forskjellige båtbyggernes erfaringer og forestillinger om hvilke konstruksjonsdetaljer som gav de mest tjenlige egenskapene.

Jaktegaleas[rediger | rediger kilde]

I nyere tid er ble større jakter, og forlengede jakter, ofte rigget med to master som galeaser, dvs aktermasta, mesanen, er lavere enn stormasta. En av grunnene til dette var at en da kunne greie seg med mindre mannskap for å håndtere riggen. Båtene ble likevel kalt jakter, eller også "Jaktegaleas".

Hardangerjakt[rediger | rediger kilde]

HardangerjaktVigrafjorden ved Ålesund.

Hardangerjakt er en én-mastret kravellbygget seilskute med akterspeil, gaffelrigg og bomseil som var en populær fartøytype på slutten av 1800-tallet.

I hovedsak ble jakten brukt som fraktefartøy i kystfart spesielt for å frakte salt fisk fra Nord-Norge til Vestlandet.
Det finnes en rekke Hardangerjakter i dag som er restaurert og som brukes i turistnæringen.

«Anna af Sand» er Europas eldste flytende skip, sjøsatt i 1848, er bevart som et typisk eksempel på en Hardangerjakt. Skuta eies av Stavanger Sjøfartsmuseum.

Jakt og jekt[rediger | rediger kilde]

Jakt og jekt er to nære båttyper i størrelse, men som skilles både ved skrogform, konstruksjon og rigging. Betegnelsene er så like at de ofte feilaktig blir brukt om hverandre. Enkelte steder har betydningen jekt festet seg slik at den – fortsatt feilaktig – brukes om begge båttyper, som f.eks. i Ryfylke.

Jektene var ofte mindre, åpne eller halvdekkede båter, jaktene større med fast dekk. Jaktene var kravellbygde, mens jektene først var klinkbygde på nordisk manér.

Under seil er den mest iøynefallende forskjellen jektas råseil og høyreist forstevn mot jaktas gaffelrigg med baugspryd.

Når de større Hardangerjaktene dro med ved og frukt fra Hardanger til byene ved kysten, hadde de ofte en mindre jekt for salg med i lasten. I Rogaland fikk disse båtene kallenavnet Hardangergeit eller bare geit.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Steinsund, Hans H. «Sloops in the Sognefjord trade». Encyclopedia (norsk). Besøkt 24. mars 2022. 
  2. ^ «Was the Historic Vessel Vega Born in Norway?». Vega 1892. 29. juni 2020. Besøkt 23. mars 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]