Jakob Ejersbo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jakob Ejersbo
Født6. apr. 1968[1]Rediger på Wikidata
Rødovre
Død10. juli 2008[1]Rediger på Wikidata (40 år)
Aalborg[2]
BeskjeftigelseSkribent, journalist
NasjonalitetKongeriket Danmark
GravlagtAssistens Kirkegård
SpråkDansk[3]
UtmerkelserDe Gyldne Laurbær (2002) (for: Nordkraft)
SjangerRoman, novelle
IMDbIMDb

Jakob Ejersbo (født 6. april 1968 i Rødovre, død 10. juli 2008 i Aalborg[4]) var en dansk forfatter, som skrev brevromanen Fuga og novellesamlingen Superego, men fikk sitt endelige gjennombrudd med den prisbelønte romanen Nordkraft i 2002.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Jakob Ejersbo var utdannet journalist. Etter han fikk sin eksamen på videregående skole i 1988, bodde han i Aalborg. Han fortalte i intervjuer at han allerede ti år gammel bestemte seg for å bli forfatter. Han kom fra et hjem med mange bøker og var selv glad i å lese, og elsket å fortelle historier på skolen.

Ejersbo bokdebuterte sammen med en venn med brevromanen Fuga. Novellesamlingen Superego ble avvist av mange forlag inntil danske Gyldendal antok den. Boken fikk gode anmeldelser da den var lansert.

Ejersbo var representant for den nye realismen som tok form på 1990-tallet. Som en annen av denne retningens hovedfigurer, Jan Sonnergaard, fokuserer Ejersbo på rotløse unge, det illegale rusmiljøet, arbeidsløse, osv., men helt uten Sonnergaards sarkastiske bitt. I stedet lar han leseren fatte sympati for hovedpersonene, til tross for deres åpenlyse svakheter. I det henseende er Ejersbos realisme psykologisk orientert. Hvor Sonnergaard både dømmer og fordømmer, lar Ejersbo det være opp til leseren å trekke en lærdom ut av det som blir skildret.

Jakob Ejersbo døde på Aalborg Sygehus av ondartet kreft i spiserøret, etter bare 10 måneders sykdom.[5]

Nordkraft[rediger | rediger kilde]

Etter suksessen med novellesamlingen Superego begynte han å skrive romanen Nordkraft, som handler om kjærlighet i et tildels rusbelastet miljø i Aalborg. Denne boken ble en kjempesuksess – både anmeldere og publikum elsket boken. Ejersbo hadde et god kjennskap til det miljøet han beskrev i romanen, ettersom han selv hadde vært en del av det.

Romanen ble filmatisert i 2005, med Ole Christian Madsen som regissør. Rollene var stort sett besatt av ukjente skuespillere, men med Thure Lindhardt i hovedrollen.

Afrika-trilogien[rediger | rediger kilde]

Til tross for at Jakob Ejersbo ble rammet av kreft rakk han nesten å skrive ferdig en trilogi om Afrika. Inspirasjonen hentet han fra sin egen ungdomstid i Tanzania på slutten av 1970-tallet og begynnelsen av 1980-tallet, da han og søsteren gikk på den internasjonale skolen i byen Moshi.[6] Han etterlot seg tilstrekkelig med notater til utgiveren til at trilogien kunne fullføres.[5] Det er en ungdomsroman i tre bind som er utkommet: en selvstendig roman med tittelen Eksil, og Revolution, som utkom i august 2009. Den tredje romanen, Liberty, utkom i 2009. Den danske regissøren Asger Leth laget senere en dramaserie basert på Liberty; serien hadde premiere i den dansk TV i 2018,[5] og ble også vist av NRK samme år. Serien skildrer danske bistandsarbeidere på landsbygda i Tanzania, og gir et svært lite flatterende bilde av deres opptreden overfor lokalbefolkningen og innsats i lokalmiljøet.[7]

Norske utgivelser[rediger | rediger kilde]

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb13748796b; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 13748796b.
  4. ^ Ekstra Bladet – Jakob arbeidet om kapp med døden
  5. ^ a b c «»Bøgerne er noget rod«: Er Jakob Ejersbos Afrika-trilogi overvurderet?». Politiken (dansk). 25. februar 2018. Besøkt 4. oktober 2020. 
  6. ^ «Jacob Ejersbo skrev om det virkelige Afrika». Politiken (dansk). 20. januar 2010. Besøkt 4. oktober 2020. «Forfatteren var hele livet påvirket af Tanzania, hvor han boede som ung.» 
  7. ^ Nina Bull Jørgensen (8. april 2018). «Ny TV-serie levner bistandsbransjen liten ære». NoradDev (norsk). NORAD. Arkivert fra originalen 8. oktober 2020. Besøkt 4. oktober 2020. «Tv-serien «Liberty» er basert på den danske forfatteren Jacob Ejersbos bok med samme tittel. «Liberty» er også er navnet på en av de lokale barene i byen Moshi, nordøst i Tanzania. Enkelt sagt skildrer Liberty to typer utviklingsarbeidere: Den kynisk korrupte og den nærmest utopisk idealistiske. (---) Ejersbo, som døde for ti år siden, skrev «Liberty» som del av sin Afrika-trilogi, inspirert av egne opplevelser som bistandsbarn i Tanzania på 80-tallet. Han skriver nådeløst om foreldre som er mer opptatt av cocktail-selskaper og «å redde verden» enn å bry seg om sine egne barn. Dette er også et viktig tema i tv-serien, som er laget av den danske filmskaperen Asger Leth.» 
  8. ^ «Jacob Ejersbo - Nordkraft». www.fvn.no. Fædrelandsvennen. 29. november 2003. Besøkt 4. oktober 2020. 
  9. ^ Elisabeth Larsen (3. februar 2004). «Morsomt og rått om dopmiljø i Aalborg – KULTURSPEILET». Arkivert fra originalen 8. oktober 2020. Besøkt 4. oktober 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]