Jacques Mauduit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Jacques Mauduit

Jacques Mauduit (født 16. september 1557 i Paris; død 21. august 1627 samme sted) var en fransk komponist fra senrenessansen. Han regnes som en av de mest idérike komponistene sent på 1500-tallet og innførte den venetianske skoles flerkorsteknikk i fransk musikk.

Liv[rediger | rediger kilde]

Mange av Maudits biografiske data finnes i Marin Mersennes skrifter. Maudit ble født inn i en adelsfamilie og fikk en utmerket utdanning i teologi, filosofi og språk, blant annet italiensk og spansk. Som musiker var han åpenbart autodidakt.

Han var medlem av Académie de musique et de poésie som ble grunnlagt av Jean-Antoine de Baïf og Joachim Thibault de Courville. Formålet var å gjenopplive den greske antikkens musikk i fransk musikk og diktning.

Samtiden beskrev Mauduit som en modig mann. Under beleiringen av Paris (1589/90) på slutten av hugenottkrigene hjalp han komponisten Claude Le Jeune, som var hugenott, i å flykte fra byen. Med fare for sitt eget liv reddet han dermed en stor del av Le Jeunes musikk og Baïfs upubliserte verk.

Verk[rediger | rediger kilde]

Mauduit var en produktiv chanson-komponist i tidens nye musique mesurée-stil, som strebet etter at noteverdiene skulle tilpasses det franske språks metrikk. Han komponerte i en enkel og klar stil. En av hans mest kjente verk er et femstemmig rekviem (1585) skrevet til dikteren Pierre de Ronsards begravelse. Maudits første trykte verk var de firestemmige Chansonnettes mesurées de Jean-Antoine de Baïf (1586). Denne samlingen var den første som utelukkende inneholdt musique mesurée-komposisjoner. Det meste av Maudits musikk er tapt. Mersenne regner opp over 300 salmer, flere tonesettinger av vespere og tenebraetekster, 104-hymner, messer og motetter. Dette gjør at Maudit er blant de mest betydelige og samtidig minst dokumenterte komponistene fra senrenessansen.

Mauduit skrev også Airs de cour for sang og luttakkompagnement. I 1617 skrev han sammen med Pierre Guédron, Antoine de Boësset og Gabriel Bataille på balletten La Déliverance de Renaud.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Michel Brenet: Jacques Mauduit. In: Musique et musiciens de la vieille France. Alcan: Paris 1911. Reprint Éditions d’Aujourd’hui: Paris 1978. s. 199–243
  • Bénédicte Genestier-Chemin: Jacques Mauduit (1557–1627), l’homme et l’œuvre. (avhandling) Paris 1989
  • Jeanice Brooks: Courtly Song in Late Sixteenth-Century France. Chicago: University of Chicago Press 2000. ISBN 0-226-07587-7

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]