Jacob R. Olsens barnehjem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jacob R. Olsens barnehjem sett fra østsiden.
Detalj av barnehjemmets østside
Barnehjemmets vestside.
Detalj fra barnehjemmets vestside

Jacob R. Olsens barnehjem var et privat barnehjem i Bergen, opprinnelig opprettet for tuberkulosetruede barn i 1919. Etter hvert som tuberkulose kom gradvis under kontroll, gikk institusjonen over til å bli et alminnelig barnehjem der barnevernsnemnda plasserte foreldreløse barn, eller barn med foreldre uten omsorgsevne. Barnehjemmet holdt til i Nyhavnsveien 4 i Sandviken, like nord for Gamle Bergen. Barnehjemmet var i drift til 1981, da Hordaland fylkeskommune overtok og la det ned.

Historie[rediger | rediger kilde]

Jacob R. Olsens barnehjem var en fortsettelse av barnehjemmet som ble drevet gjennom Maiblomsten, og som hadde holdt til i hovedhuset på den gamle lystgården Elsesro fra 1910. Dette huset ble overtatt av Welanderhjemmet i Bergen i 1919, da barna fra ”Maiblomsten” flyttet inn i Nyhavnsveien 4.

Midlene til finansieringen av barnehjemmet kom opprinnelig fra rentene fra et legat etter skipsreder Jacob R. Olsen og hustru Johanne Georgine Olsen. Hjemmets formelle navn var ”Skipsreder Jacob R. Olsen og hustru Johanne Georgine Olsens barnehjem for barn fra tuberkuløse hjem”.

Jugendbygningen ble reist av Tuberkulosekomiteen i Bergen i 1918, og var tegnet av arkitekt Sigurd Lunde. Anlegget hadde et flott tilhørende hageanlegg. I dag er bygningen brukt av det offentlige, mens en barnehage holder til i første etasje.

Arkivet[rediger | rediger kilde]

Det meste av arkivet etter Jacob R. Olsens barnehjem ble makulert etter at Hordaland fylkeskommune besluttet å legge det ned. Likevel finnes noe materiale ved Hordaland fylkesarkiv og Statsarkivet i Bergen. Sosialdepartementets arkiv, som er avlevert til Riksarkivet, inneholder noe arkivmateriale etter barnehjemmet. Barnevernet i Bergen sendte barn til denne institusjonen, og opplysninger om barn plassert i institusjonene kan finnes i arkiv etter barnevernsnemnder og sosialkontorer, oppbevart ved Bergen Byarkiv. Dette gjelder også opplysninger om bygninger, drift og tilsyn.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Arkivet etter Bergen kommune. Byggesjefen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]