Jüri Reinvere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jüri Reinvere
Født2. des. 1971Rediger på Wikidata (52 år)
Tallinn
BeskjeftigelseKomponist, manusforfatter Rediger på Wikidata
Utdannet vedTallinn Music High School
NasjonalitetEstland
Musikalsk karriere
IMDbIMDb

Jüri Reinvere (født 2. desember 1971 i Tallinn) er en estisk klassisk komponist, dikter og essayist.

Etter å ha fullført musikkgymnaset Tallinna Muusikakeskkool (Tallinn Music High School), flyttet Reinvere som 18-åring til Warszawa for å studere ved Chopin-akademiet (Uniwersytet Muzyczny Fryderyka Chopina). Han flyttet seinere til Imatra i Södra Karelen i Finland.

Jüri Reinvere har blant annet skevet musikk og tekst til operaen Purge (Puhdistus) som hadde premiere i Finlands nasjonalopera i 2012. Den bygger på romanen med samme tittel (utgitt som Utrenskning på norsk) av den finsk-estiske forfatteren Sofi Oksanen. Reinvere står også for partituret og den tyske librettoen til samtidsoperaen Peer Gynt, som ble uroppført på Den Norske Opera & Ballett den 29. november 2014.[1][2]

Reinvere har bodd i Berlin siden 2005.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Den norske opera & ballets presentasjon av Jüri Reinvere og Peer Gynt 2014
  2. ^ Wikshåland, Ståle (30. november 2014). «Operapotpurri». dagbladet.no (norsk). Besøkt 25. april 2023. «Lørdag kveld gikk en ny opera av stabelen i Bjørvika. Den var komponert av estiske Jüri Reinvere, som sto for både libretto og musikk. | Men temaet var norsk nok, selveste «Peer Gynt». Og Reinvere hadde ikke bare brukt «Peer Gynt» som forelegg, han hadde like godt overtatt Ibsens tittel også.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]