Jørgen Thygesen Brahe til Tostrup

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jørgen Thygesen Brahe til Tostrup
Født1515Rediger på Wikidata
Død21. juni 1565Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseAstronom, marineoffiser Rediger på Wikidata
EktefelleInger Oxe
FarThyge Axelsen Brahe
MorSophie Rud
SøskenOtte Thygesen Brahe
NasjonalitetDanmark
Jørgen Brahe oppførte tårnet på Tostrup slott. Tårnet har gitt nevøen Tyge Brahe mulighet for godt utsyn over det sydlige Skåne og stjernehimlen.

Jørgen Thygesen Brahe til Tostrup (født 1515 i Skåne, død 21. juni 1565 i København) var en dansk sjøkriger og offiser.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av Thyge Axelsen Brahe til Tostrup, og farbror til astronomen Tycho Brahe. Hans ekteskap med Inger Johansdatter Oxe var barnløst, og Jørgen hadde derfor laget en avtale med sin bror Otte, om at han en dag skulle få oppdra en av Ottes fremtidige sønner. Tycho ble født sammen med en tvillingbror, som var død ved fødslen, og Otte var derfor ikke særlig lysten på å gi fra seg det levende barnet. Jørgen kidnappet derfor den unge Tycho (Tyge) og tok ham med til Tostrup slott, hvor han sørget for guttens oppdragelse. Otte ønsket ganske visst at Tycho skulle ha en militær utdannelse, slik det sømmet seg for adelige, men onkel Jørgen ville det annerledes, og holdt på at boklig lærdom med latin, jus og statskunnskap var den riktige veien for barnet. Alt dette skapte i en periode en viss knute på tråden mellom brødrene.

Jørgen var i besittelse av store gods i både Skåne, Fyn og på Lolland, deriblant betydelige forleninger. Han var blant annet tilknyttet Nykøbing slott som dronning Sophies lensmann.

Under den nordiske syvårskrig utmerket han seg som sjøkriger i slaget ved Øland i 1564 og i slaget ved Rügen i 1565, hvor Herluf Trolle ble dødelig såret. Han fulgte Trolle tilbake til København, hvor han senere pådro seg en sykdom etter å ha reddet kong Frederik II som ble kastet av hesten og ut i kanalen ved Højbro, broen som ledet over til Slotsholmen og Københavns slott.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]