Jømna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jømna
LandNorges flagg Norge
Oppkalt etterJømna (elv)
Kart
Jømna
60°48′25″N 11°42′36″Ø

Jømna er ei bygd i Elverum kommune i Innlandet fylke. Den ligger på østbredden av Glåma, ca. 15 kilometer sørøst for Elverum sentrum. Bygda har navn etter elva Jømna som munner ut i Glåma like ved. og Solørbanen passerer gjennom bygda.

Næringsliv og kulturaktivieter[rediger | rediger kilde]

Det er fortsatt mange arbeidsplasser ved Jømna selv om Elverum har mistet mange industriarbeidsplasser de siste årene. I 2006 gikk campingvognprodusenten Bjølseth Caravan AS konkurs på Jømna etter 52 års drift. Det er fortsatt drift i lokalene etter denne bedriften under Jømna Næringshage.

Den største arbeidsplassen på Jømna er dørprodusenten Jømna Brug.

Jømna Caravanverksted og deler AS har eget verksted for alle typer reparasjoner, salg av deler til campingvogner og har 5 fast ansatte. De holder til i det tidligere og gamle serviceavdelingen etter Bjølseth Caravan AS som ble etablert i 2006 av de som har jobbet på Bjølseth siden 1965.

Thomas Tivoli AS har sitt lager av karusellapparater, service og verksted her.

De senere år er Elsmofestivalen blitt etablert som minnespel etter den tidligere norgesmester i torader Johan Elsmo.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kverndalen bruk ble etablert i 1875 av Christian Østmo, ble solgt på tvangsauksjon i 1893 og ble senere solgt til et Oslo-firma som dannet industribedriften til Jømna Brug som fortsatt er en viktig hjørnesteinsbedrift for Elverum kommune

Tidligere fantes det to butikker på Jømna. Samvirkelaget som idag blir drevet med brukt og antikviteter ble lagt ned i 1999 og Trosterud som brant ned til grunnen 10. oktober 2009. Disse to er nedlagt.

Foreningen Jømnvang er bygdas samfunnshus.

Det fantes også tidligere et sagbruk, Lømo Sagbruk, men dette brant ned på slutten av 1980-tallet.

Bjølseth Caravan var den siste norske campingvognfabrikken i landet som ble etablert i 1954, men som gikk konkurs i 2006.

Kjente personer fra Jømna[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]