Józef Franczak

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Józef Franczak
Født17. mars 1918Rediger på Wikidata
Kozice Górne
Død21. okt. 1963Rediger på Wikidata (45 år)
Majdan Kozic Górnych
BeskjeftigelseMilitært personell Rediger på Wikidata
NasjonalitetPolen
UtmerkelserKommandørkors med stjerne av Ordenen Polonia Restituta (2008)

Józef Franczak monument i Piaski nær Lublin, Polen 2008
Józef Franczak grav på kirkegården i Piaski, Polen, 2008

Józef Franczak (født 17. mars 1918, død 21. oktober 1963) var en polsk soldat som var aktiv i den antikommunistiske motstandsbevegelsen frem til sin død i 1963.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Han var opprinnelig soldat i den polske hæren under «Den andre republikk». Etter den sovjetiske invasjonen av Polen i 1939 ble han tatt til fange av russerne, men klarte å flykte, og sluttet seg til motstandsbevegelsen Związek Walki Zbrojnej, som senere ble Armia Krajowa.

I august 1944 ble han tvangsutskrevet til den sovjetkontrollerte hæren 2 Armia Wojska Polskiego. Men etter å ha vært vitne til kommunistenes henrettelser av antikommunistiske motstandsfolk, deserterte han og gikk under jorden. I Lublin sluttet han seg igjen til den antikommunistiske motstandsbevegelsen, kjent som Żołnierze wyklęci. Han tilhørte en enhet ledet av Hieronim Dekutowski. I 1946 ble han og andre soldater tatt til fange av Urząd Bezpieczeństwa, det stalinistiske hemmelige politiet, men klarte å flykte.

Fra 1947 deltok han i aksjoner mot kommunistenes hemmelige politi og hær, og mot kommunistiske angivere. I 1947 sluttet han seg til en enhet ledet av Zdzisław Broński, og i 1949 henrettet han personlig mannen som hadde angitt Broński. I flere år ledet han en gruppe som særlig arbeidet med å henrette angivere og forrædere.

I 1948 ble Franczaks gruppe knust av kommunistene, og ettersom stadige flere av medlemmene av motstandsbevegelsen ble drept, arrestert eller gav opp, arbeidet Franczak fra da av alene. Gjennom mange år var han en av de mest ettersøkte i Folkerepublikken Polen. Han holdt seg skjult i landsbyen Piaski, og i området rundt Krasnystaw, Chełm og Lublin. Anslagsvis 200 mennesker hjalp ham på forskjellig vis. Å støtte Franczak var svært risikabelt, og kommunistene straffet de som gjorde det med flere års fengsel.

Det stalinistiske hemmelige politiet, Służba Bezpieczeństwa, arbeidet fra 1951 med en plan for å ta Franczak til fange, under kodenavnet «Pozar». SB-agenter avlyttet en rekke hus i Lublin-området.

I 1963 ble Józef Franczak angitt av en slektning av hans kjæreste, en mann kalt Stanislaw Mazur. 21. oktober ble gården han oppholdt seg på omringet av kommunistisk politi og Franczak ble drept i skuddvekslingen som fulgte. Familien fikk tilbake liket uten hode og han ble begravet i landsbyen Piaski Wielkie.

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

I dagens Polen blir Franczak ansett som en motstandshelt. I mars 2006 ble det arrangert en minneseremoni, med en messe holdt av erkrbiskopen av Lublin, Józef Życiński. Den siste polske eksilpresidenten Ryszard Kaczorowski, direktøren for det nasjonale minneinstituttet IPN, som har i oppgave å etterforske kommunistiske og nasjonalsosialistiske forbrytelser, Janusz Kurtyka, samt en rekke medlemmer av Sejmen, det polske parlamentet, var tilstedeværende. IPN-instituttet arrangerte også en konferanse om Franczak og den antikommunistiske motstandsbevegelsen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]