Järntorget (Stockholm)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Järntorget
LandSveriges flagg Sverige
Oppkalt etterjern
Kart
Järntorget
59°19′22″N 18°04′23″Ø

Järntorget mot øst, rett fram er Norra og Södra Bankohuset.

Järntorget er en historisk plass og et torg i den søndre delen av Gamla stan i Stockholm. Her møtes Väster- og Österlånggatan. Navnet minner om den jernhåndtering som fantes her fram til 1662.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Järntorget mot vest med pumpen 1902.

Det eldste sikre belegg for navnet Jerntorget (Jerntorgith) er fra 1489. Navnet henger sammen med at torget var opplagsplass for jern, som for eksport ble fraktet vannveien fra havner i Mälaren til hovedstaden. Tidligere hadde torget blitt brukt til lagring av korn og ble da kalt for Korntorget (Korntorgh) (se Kornhamn). Siste gangen torget benevnes som Korntorget er 1513. På torget stod byens offisielle jernvekt, som i 1662 ble flyttet til JärngravenSödermalm.[1]

Ved Järntorget bygde Riksbanken, da Rikets Ständers Bank, 1675–1672 Södra Bankohuset. Arkitekt var Nicodemus Tessin d.e., og det var en av de første bygningene i Nord-Europa som ble oppført direkte til bankformål. Riksbanken flyttet i 1906 til Helgeandsholmen og i dag ligger Statens fastighetsverk her.

På fortauet utenfor huset står en statue som forestiller Evert Taube, skapt i 1985 av skulptøren Karl Göte Bejemark. Plassen er passende, siden Taubes stamkro Den gyldene freden ligger bare et tyvetall meter herfra. Ved Järntorget ligger også Sundbergs konditori, som ble grunnlagt i 1785 og kaller seg Stockholms eldste. Midt på torget står Järntorgspumpen, en av Stockholms få gjenværende offentlige pumper, dog ikke lengre i funksjon.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Bygninger i utvalg[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «StockholmGamlaStan - Järntorget i Gamla Stan». www.stockholmgamlastan.se. Arkivert fra originalen 22. oktober 2016. Besøkt 21. oktober 2016. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Stahre, Nils-Gustaf; Fogelström, Per Anders (1986). Stockholms gatunamn: innerstaden. Monografier utgivna av Stockholms stad (återtryck av del av 1:a upplagan). Stockholm: Liber/Allmänna förlaget. side 40. Libris 7269073. ISBN 91-38-90777-1

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]