Izrael Poznańskis mausoleum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Izrael Poznańskis mausoleum under renoveringen i 2007

Izrael Poznańskis mausoleum (polsk Mauzoleum Izraela Poznańskiego) ligger på Den nye jødiske kirkegård i Łódź. Det er verdens største jødiske gravstein.

Det monumentale mausoleet ble bygd i grå granitt og marmor i årene 19031905 etter tegninger av Adolf Zeligson fra det berlinske firmaet Cremer & Wolffenstein, som også realiserte byggingen av mausoleet. Det har en sirkulær grunnplan med diameter på 9,5 m. Inne i mausoleet står to sarkofager av rød marmor (til Izrael Poznański og hans kone Leonia), laget av Antoni Urbanowski.

Mausoleets steinkuppel hviler på filarer og søyler i dorisk orden, og er innvendig dekorert med en mosaikk som består av to millioner biter, laget i det venetianske verkstedet til Antonio Salviatti. Mosaikken forestiller fire palmer og ved hver et sitat på hebraisk som lovpriser Israels stamme. Kuppelen var dessuten utsmykket med bronsegirlandere i art nouveau, i dag er dessverre kun den kjempemessige innskriften «Poznański» bevart like over inngangen. I 1993 ble dekorative gitter satt inn mellom søylene.

Mausoleet er så stort at det også kalles for Poznańskis siste palass.