itslearning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Itslearning
BransjeLæringsteknologi
Etablert1999
MorselskapSanoma
LandNorge
Nettsteditslearning.com (mul)

Itslearning (stilisert itslearning) er en digital læringsplattform utviklet av det norske selskapet itslearning AS. itslearning er en skybasert læringsplattform for undervisning i grunnskole, videregående skole og høyere utdanning.

Systemet hadde i 2021 4,5 millioner aktive brukere[1] i over 20 land, men har hovedfokus på Europa med kontorer i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Nederland, Storbritannia, Frankrike og Tyskland.[2][trenger bedre kilde] Gjennom 2020 og 2021 ble itslearning valgt som læringsplattform for en tysk delstat[3] og en rekke europeiske universiteter. itslearning har blant annet blitt en av læringsplattformene for høyere utdanning i Danmark.[4] Mange norske skoler og utdanningsinstitusjoner benytter seg av systemet. itslearning blir brukt av universiteter som Handelshøyskolen BI, NITH, barne- og ungdomsskoler og videregående skoler. Fylkeskommunene Vestland, Nordland, Oslo, Trøndelag, Møre og Romsdal,Rogaland, Agder og Vestfold bruker itslearning i den videregående skolen. itslearning har sitt hovedkontor i Bergen, der også selskapet opprinnelig kommer fra. Bergen kommune har i 2024 sagt opp sin avtale med itslearning.[trenger referanse]

Innhold[rediger | rediger kilde]

Systemet er en digital plattform for læringsplaner, kommunikasjon og samarbeid, samt et verktøy for administrasjon, evaluering og måloppfølging av elever/studenter.

itslearning er spesielt utviklet for undervisning, og det er mulig å legge ut fagplaner samt digitale ressurser. Det er også mulig å sende meldinger til enkeltpersoner eller en gruppe (for eksempel en klasse). Lærere kan utarbeide prøver, tester og konkurranser. Man har også tilgang til en ePortfolio, som tillater alle medlemmene til å utforme en presentasjon om seg selv. En slik hjemmeside inneholder blogg, mulighet til å laste opp bilder med mer. itslearning kan kommunisere med samhandlingsverktøy som MS Teams og dokumenthåndtering i MS Office 365 og Google Workspace.

Oppkjøp[rediger | rediger kilde]

I november 2015 kjøpte itslearning opp Fronter, som var hovedkonkurrenten i Norge.[5]

I april 2013 kjøpte den svenske investeringsorganisasjon EQT seg opp som majoritetsaksjonær.[6] I desember 2019 overtok finske Sanoma eierskapet til itslearning AS gjennom en «earn out». Det vil si en avtale med itslearnings eierselskap ITSL Holding, som på sin side skrev ned hele verdien av fragivelsen av itslearning på over 700 millioner kroner,[7][8] I dag er itslearning en læringsplattform for Sanoma Learning, som betjener 15 millioner studenter i Europa. I samsvar med Sanomas Europa-strategi, solgte selskapet ut USA-delen av itslearning til Altitude Learning i 2020.[9] I 2022 hadde Itslearning negativ egenkapital med -79 millioner kroner, som følge av et tap samme år på 0,1 milliarder kroner etter åtte strake år med tosifrede millionunderskudd. I juni 2023 konverterte morselskapet Sanoma nærmere 150 millioner kroner av selskapets gjeld til egenkapital for å bringe regnskapet i balanse, som det fremgår av selskapets årsrapport for 2022.[trenger referanse]

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

De få offentlig tilgjengelige evalueringene av itslearning viser at brukerne av systemet er fornøyd med systemet: En undersøkelse gjennomført i 2003 viste at en høy prosentandel av brukerne ved Høgskolen i Bergen var fornøyd med systemet.[10] En ny undersøkelse gjennomført i forbindelse med Martin Grønlands mastergrad i applikasjonsadapsjon viser at 67 % av studenter ved ulike fakultet ved NTNU og HiST er fornøyd eller svært fornøyd med itslearning.[11]

En offentlig kritikk av itslearning har blitt fremsatt av NTNU-professor Martin Ystenes, som i 2007 kalte itslearning «en katastrofe», da systemet etter fem år fortsatt ikke var tilpasset NTNUs behov, men heller til videregående skoler. Ystenes kritiserte også selskapet for å innta en arrogant holdning etter at det blant annet kjørte systemoppgradering helgen før semesterstart våren 2007. Dette skal ha ført til store problemer hele den første uken i semesteret.[12] Fra høsten 2017 byttet NTNU fra itslearning til Blackboard[13].

Samtidig har flere skoledistrikter i Europa og USA valgt itslearning som sin skoleplatform, inkludert Oslo, Stockholm[14], Houston og Clear Creek[15].

Priser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jonathan Viner (28. juni 2021). «The NEN Interview - Steve Tucker, CEO itslearning» (engelsk). Nordic EdTech News. Besøkt 1. februar 2023. «Still proudly headquartered in Bergen, Norway, but with established markets in 26 countries and 4.5 million active users,» 
  2. ^ [1]
  3. ^ [2]
  4. ^ [3]
  5. ^ Lygre, Erlend Tangeraas (9. november 2015). «Itslearning kjøper sin største konkurrent i Norge». Digi.no (norsk). Besøkt 4. februar 2020. 
  6. ^ «Divestments - EQT». www.eqtgroup.com. Besøkt 4. februar 2020. 
  7. ^ Line Kaspersen og Jakob Schultz (20. desember 2020). «Itslearning-smell på over 700 millioner kroner». Dagens Næringsliv. Arkivert fra originalen 16. mai 2021. Besøkt 16. mai 2021. 
  8. ^ anathan (5. desember 2019). «itslearning is now a part of Sanoma Group». itslearning - Global (engelsk). Besøkt 4. februar 2020. 
  9. ^ Harris, Ainsley (1. oktober 2020). «As schools go remote, two top edtech companies are joining forces». Fast Company (engelsk). Besøkt 22. mai 2021. 
  10. ^ Rapport: Evaluering av It's learning
  11. ^ Masteroppgave: User Acceptance of Information Technology - An Empirical Study of It's Learning
  12. ^ Under Dusken – It's Learning er en katastrofe Arkivert 10. juni 2012 hos Wayback Machine.
  13. ^ NTNU sier adjø til Itslearning
  14. ^ «Elevens lärande viktigt när Stockholms stad väljer ny leverantör». Mynewsdesk. Besøkt 14. mai 2016. 
  15. ^ «Texas District Adopts itslearning LMS -- THE Journal». thejournal.com. Besøkt 14. mai 2016. 
  16. ^ Best LMS Award from EdTech Digest
  17. ^ E-læringspris til it's learning[død lenke]
  18. ^ Pris til It's learning
  19. ^ «Dataingeniører vant Etablererpris». Arkivert fra originalen 22. mars 2010. Besøkt 4. april 2008. 
  20. ^ Rising star winner

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]